–Det blir konkurranser om dagen, og om kvelden byr de beste utøverne i de ulike klassene opp til dans. Da blir det fest, forsikrer festivalsjef Johan Einar Bjerkem.

Landsfestivalen i gammaldansmusikk åpner i Steinkjer onsdag og varer i fem dager, til 20. juli. Festivalen blir arrangert ulike steder i landet hvert år, og Bjerkem forteller at Steinkjer er den nordligste beliggenheten for festivalen så langt.

–Det var på tide at vi fikk Landsfestivalen i gammaldansmusikk til Nord-Trøndelag. Folkemusikkmiljøet er stort her, spesielt for gammeldans, sier han.

Høyt nivå

Særegent for Landsfestivalen i gammaldansmusikk er de mange konkurransene som vil bli avholdt. Dansegrupper, soloartister og spelemannslag tevler alle om å bli best i sin klasse.

–Det kommer utøvere fra hele landet, både profesjonelle og amatører, og nivået er veldig høyt. Totalt venter vi et par tusen tilreisende, sier Bjerkem.

De fleste arrangementene blir avholdt på Campus Steinkjer, et område i byen bestående av flere idrettsanlegg. Festivalsjefen er strålende fornøyd med plasseringen.

–Jeg tror faktisk ikke det finnes et mer egnet sted. Det er et veldig kompakt område, med cirka 50 meter mellom hvert dansegulv. I tillegg ligger campingen helt i nærheten, sier han.

Flere høydepunkt

Det er imidlertid ikke bare konkurranser og dansefest som står på programmet under festivalen. I Steinkjer kirke kan man oppleve en intim konsert med den kjente trubaduren Elias Akselsen. Søndag er det mesterkonsert, med det beste som etter dommerne sin mening har vært presentert under festivalen. Begge konsertene blir trukket frem som høydepunkter av Bjerkem.

–Jeg klarer ikke å bare nevne ett høydepunkt, jeg syns alt er bra, ler han, og fortsetter:

–Vi har også dansearrangementer for barna, men her blir det ikke kåret noen vinner. I stedet får alle som er med sjokolade i premie.

Steinkjer 16. - 20. juli

Johan Einar Bjerkem er festivalsjef under Landsfestivalen i gammaldans, og lover mye liv og røre i Steinkjær. Foto: PRIVAT