Foto: LEIF ARNE HOLME

– En WTO-avtale kunne ha blitt til fordel for norsk landbruk med de forslag til justeringer som Lars Peder gikk inn for. Selv om jeg frykter at jeg med dette får bøndene på nakken, så sier jeg det likevel: Subsidiene i norsk landbruk bør bort. I stedet må vi få andre støtteordninger slik at landbruket i større grad enn i dag blir akseptert av folk flest.

Åpen Brekk-linje

Espen Lauritzen (35) har vært leder i Vikna Sp siden i februar i år, og han forteller at han har en åpen linje til partilederen fra Rørvik. Lauritzen selv bor på et gårdbruk på Hunnestad på Yttervikna. Som mange andre har han og kona Siw Buvarp Lauritzen avviklet gårdsbruket. Lauritzen er snekker og medeier i byggefirmaet Rørvik Bygg, mens kona jobber i fiskeribedriften SinkaBerg-Hansen på Marøya utenfor Rørvik.

Sola er denne dagen brennhet også her i kanten av storhavet, og familien Lauritzen har ferie som så mange andre. Espen Lauritzen har likevel fulgt nøye med i WTO-diskusjonen der parti- og bygdekollega Lars Peder Brekk har vært en av de mest sentrale personer på norsk side. Lauritzen vil ikke slutte seg til jubelkoret fra landbruket og globaliseringsmotstanderne som er glade for at forhandlingene om en verdensavtale for handel nok en gang havnet i grøfta. I motsetning til mange innen landbruksnæringen og eget parti beklager han at det ikke ble noen avtale.

Skrekkpropaganda

– Gjør ikke trusselen om at 40¿000 årsverk i landbruket kunne forsvinne med en WTO-avtale slik Norges Bondelag har hevdet, inntrykk på deg?

– Det tallet oppfatter jeg mest som skrekkpropaganda. Landbruket er nødt til å innstille seg på omstillinger uansett WTO eller ikke. Også landbruket må tenke marked. De har tross alt unike produkter å selge. I det lange løp tror jeg norsk landbruk ville vært best tjent med en avtale, sier lederen i Vikna Sp.

Lauritzen mener det er ingen grunn for at partiet skulle ha trukket seg ut av regjeringen slik enkelte har krevd dersom det hadde blitt en avtale. Han er også ueni med de som har kritisert landbruksministeren for å ha bagatellisert konsekvensene av en WTO-avtale for norsk landbruk.

Til å leve med

Sp-lederen på Vikna har liten støtte hos den lokale bondelagslederen. Geir Prestvik (30) driver et gårdsbruk på 290 dekar, dels egen, dels leid jord i Evenstad-grenda på Vikna. Han har 17 melkekyr på båsen, og har ordfører Karin Søraunet (KrF) som nærmeste nabo. Prestvik er likevel ikke blant de som jubler høyest av at WTO-avtalen havarerte.

– Jeg synes det er greit nok at det ikke ble noen avtale, skjønt jeg regner med at vi som driver med melkeproduksjon ville ha klart oss uansett. Jeg tviler på at det ville ha blitt noen stor konkurranse fra importert melk, sier den lokale bondelagslederen til Adresseavisen.

– Har det vært en fordel at selveste landbruksministeren er fra Vikna?

– Vi må jo stole på at han også tenker på oss. Han skal da vel heim en dag, er Prestviks kommentar.

I motsetning til den lokale Sp-lederen, har ikke Geir Prestvik noe personlig forhold til Lars Peder Brekk.

– Men vi e’ da på hæls, påpeker han. Ikke er han heller sikker på om Sp får hans stemme ved neste valg selv om han har stemt på partiet tidligere.

Foto: LEIF ARNE HOLME