Gøteborg International Film Festival, som arrangeres 23. januar til 2. februar 2015, har i år valgt å sette norsk film i sentrum, og viser til sammen 26 norske kort-, dokumentar og spillefilmer. Tre av filmene konkurrerer om Nordens største pengepriser.

Norske filmer har de siste årene gjort seg sterkt bemerket i Gøteborg, blant annet har vi vinnet filmprisen Dragon Award Best Nordic Film tre år på rad. Prisen er på en million kroner.

Festivalen begrunner sitt valg av norsk film med at vi har hatt stor kunstneriske fremgang og suksess hos det hjemlige publikummet, noe som illustreres ved at fire norske filmer er på topp fem-listen over de best besøkte filmene på norske kinoer i fjor.

Sewitsky og Flikke i millionkonkurransen

Årets to norske filmer i hovedkonkurransen i Gøteborg er Anne Sewitskys tredje film De nærmeste og Yngvil Sve Flikkes debutfilm Kvinner i for store herreskjorter.

Anne Sewitsky kommer til Gøteborg direkte fra filmfestivalen i Sundance, der De nærmeste også skal vises i hovedkonkurransen. Sewitsky har tidligere vunnet hovedkonkurransen i Sundance med Sykt lykkelig.

Kvinner i for store herreskjorter er basert på Gunhild Øyehaugs kritikerroste roman Vente, blinke og får sin verdenspremiere i Gøteborg.

Flink pike i dokumentarkonkurransen

I tillegg til å ha en av verdens største filmpriser for spillefilm, har filmfestivalen i Gøteborg også Nordens største dokumentarfilmpris, Dragon Award Best Nordic Documentary på 100 000 kroner.

Solveig Melkeraaens selvutleverende dokumentar Flink pike er nominert i denne kategorien.

– Mens den internasjonale interessen for norsk film blir stadig større, har vi tradisjonelt slitt med å få svenskene til å omfavne norsk film. Vi opplever at dette er i ferd med å endres og at Gøteborg filmfestivals brede fokus på norsk film markerer et viktig skille i så måte. Her vil svensk publikum og presse virkelig kunne fråtse i god, norsk film, sier Stine Helgeland, avdelingsdirektør i Norsk filminstitutt.

Pris til Liv Ullmann og norsk fest

Regissør Liv Ullmann kommer til Gøteborg for å presentere sin film Frøken Julie og mottar Nordic Honorary Dragon Award, festivalens hederspris til en inspirerende nordisk filmskaper hvis verk fortjener særskilt oppmerksomhet.

Premiere: Regissør Yngvild Flikke har verdenspremiere på sin nye film Kvinner i for store herreskjorter i Gøteborg. Her under innspilling på Bakklandet. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN