Kanskje skjuler det seg en ny Oscar-kandidat blant de 20 håpefulle filmspirene i Leksvik. Én har alt begynt veien i Hallvar Witzøs fotspor.

– Vi åpner med et foredrag hvor vi introduserer ideen om en hovedkarakter som bør møte motstand. Så handler det om å gjøre ungdommenes ideer om til en film som kan gjennomføres på kort tid. Derfra lager ungene filmen selv, mens vi henger over skuldrene deres, sier instruktør Kristin Dahlen Rogstad.

Sammen med fire andre instruktører kjører hun i sommer filmbussen på kryss og tvers av Trøndelag, for å la ungdom mellom 12 og 18 år få prøve seg på filmyrket. Filmbussen er på sin femte sommer, opprinnelig på initiativ fra den Oscar-nominerte leksværing Hallvar Witzø, og tilbudet blir stadig mer populært.

Les også: - Mye kulere enn det ser ut som på tv

– Da vi var på Snåsa for tre år siden var det fem-seks påmeldte, nå er det tjue. Det er jevnt over nesten fulle grupper, forteller Rogstad.

Les også: Se Witzø storflire av Oscars mest omtalte episode

Impulskontroll

På et klasserom sitter Morten Bredesen og blir sminket for rollen sin, mens broren Stian styrer kameraet. Filmen de lager skal bli en parodi på en kommunalansatt med en klassisk tvist om å våkne fra en drøm.

– Han skal komme seg på skolen og selge vafler til Filmbussen, men våkner ikke bare én, men to ganger fra en drøm, forklarer Morten.

Det blir fort raske skifter mellom dyp konsentrasjon og barnlig fantasi og impulsivitet når tenåringer lager film.

– De vil gjerne improvisere mest mulig, men vi prøver å introdusere bruk av dreiebok og manus, sier Rogstad.

Prosjektet tar sikte på å skape grobunn for talentutvikling og nettverksbygging, men det er også et tilbud for dem som først og fremst bare søker noe å fylle sommerdagene med.

– Vi skaper filminteresse, samtidig som det bare skal være gøy, sier Rogstad.

Les også: - Enormt stolt over at vi kom så langt

Tablå for talenter

Alle instruktørene er likevel klare på at de er spente på å se om noen av elevene bryter inn på den store scenen når de første kullene begynner å bli gamle nok.

Instruktør Sindre Vesterås forteller at man nå opplever et lite generasjonsskifte hvor mange nye kommer til, samtidig som de mer erfarne tar ansvar for å lære opp de andre.

– Vi har hatt mange gode skuespillere og noen regitalenter, og det er et par vi følger ekstra godt med på, sier Vesterås.

Les også: Her mingler Witzø med filmkjendisene

Kotelettkamera

For de unge filmskaperne er action, skrekkfilm og komedie favorittsjangerne. Gjerne i en salig røre.

– Filmene får ofte absurde elementer som utslag av barnas innfall, kameraer som blir til koteletter og så videre, forteller Rogstad.

Når filmene er ferdige samles de på Filmbussen sine sider filmport.no, hvor filmskaperne får en videre mulighet til å møtes og knytte kontakter.

– Det er en fin arena hvor ungdommene kan møte andre som driver med film og skape seg et nettverk. Jeg hadde vært sjeleglad for et slikt tilbud da jeg var ung, sier Vesterås

Ringen er sluttet

I august avsluttes prosjektet med rød løper og filmfremvisning i Steinkjer hvor de beste bidragene skal kjempe om Gullbussene.

– Det blir champagnebrus og søppelsekker fylt av popkorn i tillegg til at filmskaperne får eierskap til produktet og en mulighet til å vise det frem, sier Rogstad.

Alle filmene blir også påmeldt til Ungdommens kulturmønstring (UKM). I fjor gikk Tiril Lysvanns film «Brevet» først til topps på Filmbussens premieutdeling, før den tok seg videre til årets landmønstring i Trondheim. Det er også første gang en leksværing gikk til landsfinalen siden Hallvar Witzø siterte dikt på scenen i 1997.

Veileder: Instruktørene (f.v) Jon Vatne, Liv Karin Dahlstrøm, Sindre Vesterås, Aurora Gossé, Kristin Dahlen Rogstad gir ungdommen verktøy og triks til å lage film raskt og effektivt. Foto: Vegard Eggen
Ideskisse: God planlegging med penn og papir gjør resten av arbeidet enklere. Foto: Vegard Eggen
På kryss og tvers: Filmbussen besøker i alt seks kommuner i Trøndelag i år før det hele ender med filmfestival i Steinkjer 4. august. Foto: Vegard Eggen
Møte med kamera: Morten Bredesen (f.v.), Stian Bredesen, Julie Bjerkan og Loise Rokhaug er igang med innspillingen av første scene til sin nye film. Instruktør Kristin Dahlen Rogstad følger med i bakgrunnen. Foto: Vegard Eggen