Den siste «Transformers»-filmen byr på en splitter ny menneskegjeng som valser rett inn i en kolossal robotkrig. Borte er Shia LaBeouf og hans utbyttbare kvinne, inne er faren Cade (Mark Wahlberg) og datter Tessa (Nicola Peltz), som vi tidlig i filmen blir informert om at «er sexy». Ok. Kjæresten hennes, som pappa ikke anerkjenner, spilles av Jack Reynor, og det er disse tre som utgjør hovedrollene i den nye «Transformers»-trilogien.

Det totalt unødvendige «sexsymbolet» Tessa blir noe dempet av far-datter-forholdet, men også tøvete rasestereotypier og produktplassering ødelegger innlevelsen. Bilder av diverse produkters logoer er ikke akkurat lurt med på en smidig måte, men roper deg opp i ansiktet sammen med resten av filmen. Manuset spriker mellom helt ok og direkte pinlig, og den klisjéfulle dialogen er noen ganger så malplassert at jeg blir røsket ut av opplevelsen. Med to og en halv time spilletid skulle man tro det var nok tid til å nevne at jorden faktisk kan gå under, men dette kommenteres bare i forbifarten.

Foruten en forbløffende mengde blafrende amerikanske flagg introduserer filmen «Dinobots», som – ja – er roboter i dinosaurform. Fiffig. I de siste årene har vi sett de største sommerfilmene mose storbyer som de var sandslott, og det nyeste «Transformers»-kapitlet er ikke noe dårligere. Filmen er derimot en mikrobølgeoppvarming av en tre år gammel varmrett jeg pirket litt i, og spiste motvillig. Men man spiser også med øynene, og «Transformers» er ikke akkurat stygt å se på. Animasjonene ser som vanlig bra ut, og 3D-effekten fokuserer mest på dybden i bildet – visuelt er filmen rålekker. Det er ingen hemmelighet at «Transformers»-titting fordrer en viss kunnskap om hva man går til: Roboter? Ja. Eksplosjoner? Ja. Lepper som møtes over solnedgangen? Ja. Michael Bay har sølt til hele filmen med de karakteristiske regissørfingrene sine, råflotte og grisete samtidig. Men hvor mange ganger kan Bay pakke inn den samme fortellingen med det samme gavepapiret? Denne gaven har jeg åpnet før, og jeg blir stadig mer skuffet.

Anmeldt av Jonas Ravn

Universets smårollinger: «Transformers»-seriens budskap om at mennesker er store på sin egen måte får vi aldri fred fra. Foto: Industrial Light & Magic, Ap