Richard Curtis, mannen som ga oss «Notting Hill», «Fire bryllup og en gravferd» og «Love actually», er tilbake med nok et romantisk drama den karrikerte, sære briten Tim (med sin karrikerte, sære britisk familie) møter den amerikanske jenta Mary (hvis familie ser ut som en senator-parodi). Men vent, det er en vri her: Tim kan reise i tid! Men som Tim fort oppdager: tisdreiser skaper ikke ekte kjærlighet. Ikke sympatiske karakter, troverdige plot og nevneverdig med motstand heller, for den saks skyld.

For en mann som nærmest har definert den britiske, romantiske komedien, snubler og faller Curtis noe forferdelig i «About Time». Totrinnsraketten i tradisjonelt drama er å introduser den sentrale rollekarakteren for så å introdusere motstand. Ved å la Tim hoppe bukk over all motsand i en og en halv time blir filmen dørgende kjedelig frem til den siste halvtimen. I tillegg gjør det Tim mer ekkel og manipulativ en søt og sjarmerende: neppe Curtis' hensikt.

Hva verre er: Filmen hopper bukk over sine egne premisser. Curtis setter opp et par enkle regler for tidsreise i filmen – for så å bryte alle! Så fort det blir en smule vanskelig, går premissene rett ut vinduet. Det er minste motstands vei, hele veien.

Og verst: En voiceover fra en dårlig kioskroman, med setninger som «Det var dagen som ville forandre livet mitt for alltid.», «Den sommeren vandret jeg inn i stormens øye.» og «Jeg tok toget til London, på jakt etter en fremtid – og en kjæreste.». Det er tidvis uutholdelig plumpt og forutsigbart, og bare unntaksvis morsomt og sjarmerende.

Montasjene kommer på samlebånd mens noen synger «et eller annet love, love et eller annet» i bakgrunnen. Vi har løpe-gjennom-byen-for-å-erklære-sin-kjærlighet-montasjen, rask-utvikling-i-forholdet-montasjen og bryllups-montasjen (hvor alle smiler og koser seg utendørs i høljeregn og sterk kuling: en fullsendig uplausible forestilling du aldri ville sluppet unna med uten en montasje). Pianomusikken er mer intetsigende enn den i dataspillet «Sims» og det hele ender i et gigantisk «carpe diem». Om bare vi kunne reise tilbake i tid og gjøre det hele om igjen..