Olavsfestdirektør Randi Wenche Haugen har aldri opplevd maken til respons på arrangementet.

- Dette overgår alt. Vi har fått mange positive tilbakemeldinger de fem årene jeg har vært direktør, men ikke noe som kan sammenlignes med dette, sier olavsfestdirektør Randi Wenche Haugen.

Haugen har nettopp avsluttet sin femte og siste festival som sjef. Hun er storfornøyd.

- Flere deltakere og publikum har ikke klart å reise fra byen. De har utvidet oppholdene sine med flere dager. Det viser at vi har fått til noe.

- Hva er det dere har fått til?

- Å lage et verdibasert program som har en indre og meningsfull sammenheng rundt temaene kvinnelig stemmerett og Istanbul.

Ble bestemor under festivalen

Selv syns festivaldirektøren at det blir rart å forlate sjefsstolen.

- Det blir en omstilling, men jeg er en veldig situasjonsbestemt person som tar ting som det kommer.

En av «tingene» som er kommet den siste uka, er et nytt barnebarn.

- Jeg er blitt farmor til en liten jente. På grunn av jobbing med festivalen har jeg bare sett henne én gang. Det blir det mer av framover nå, sier Haugen glad.

Den avtroppende direktøren sier det er for tidlig å si noe om billettsalget og andre inntekter.

- Jeg ville ikke be folk sitte og telle penger hele natta etter den siste kvelden, derfor må det vente, sier Haugen.

Hun er spent på hva tallene forteller.

- Vi har hatt mange smekkfulle og utsolgte arrangementer. Vi har også måttet flytte noen programposter til større lokaler på grunn av stor pågang, men besøk og økonomi er ikke alltid sammenfallende.

Kritisert av prest

Olavsfestdagene har også måttet tåle kritikk den siste uka. Prest Gyrid Gunnes mente at festivalen ukritisk hyllet en krigerkonge. Haugen møtte Gunnes til debatt i Dagsnytt 18 på NRK.

- Min opplevelse er at veldig få av vårt publikum vil kjenne seg igjen i kritikken. Verdiplattformen vår handler om alt annen en voldsforherligelse. Den handler om det stikk motsatte, sier Haugen som trekker frem at festivalen har hatt foredragsholdere som problematiserer kong Olav og hva de ønsker å bevare av den kristne kulturarven.

Selv har hun et uvanlig syn på Olav den hellige.

- Jeg kaller ham svigermors drøm, sier Haugen.

- Vel å merke i det vikingsamfunnet han levde i.

Hyller frivillige og riggere

Selv om festivalen er over for byen og publikums del, er den langt fra over for ryddemannskaper og administrasjonen.

- Det er mye hardt arbeid igjen for riggerne våre både søndag, mandag og tirsdag. Det er store scener som skal ned og mye utstyr som skal stues vekk, sier Haugen.

Derfor venter festivalen til tirsdag med avslutningsfesten.

- Da blir det fest på festivalhotellet med god mat og drikke. Det blir også film og taler, sier Haugen som vil rette en stor takk til de frivillige og alle andre som har gjort festivalen mulig.

- Det er helt utrolig hva dette teamet får til. Det er en gjeng med ansvarsbevisste, kompetente og løsningsorienterte mennesker, sier Haugen som er klar på hvor hun ville vært uten dem:

- Alene får jeg ikke til noen ting.

- Jeg blitt farmor til en liten jente. På grunn av jobbing med festivalen har jeg bare sett henne én gang. Det blir det mer av framover nå, sier Randi Wenche Haugen. Foto: Therese Alice Sanne