2014 var året alt gikk på skinner for Highasakite – inkludert to seire i vår årlige musikkåring.

Låtkategorien ble vunnet lett, albumkategorien ble en ren maktdemonstrasjon, med nesten dobbelt så mange stemmer som neste band på lista. Ikke at det er noe nytt for Highasakite, det er blitt mange årslistetopper for bandet som startet som en duo og avlegger av bandene Pelbo og Your Headlights Are On.

– Helt fantastisk å høre – vi er overveldet over responsen, sier Kristoffer Lo, som spiller gitar og flugabone i bandet.

– Det har gått så bra, over all forventning, i hele år. Nå er vi ferdig med et intensivt turnéår, og så kommer alle disse listene. Vi sett stor pris på alle, de ulike mediene har jo ulikt nedslagsfelt, sier Lo. Han setter særlig pris på at «Silent Treatment» var det norske albumet som ble mest lyttet til hos strømmetjenesten Wimp.

–Det betyr at vi har truffet med hele plata, ikke bare to-tre enkeltsanger.

Toppkarakterer hele veien

For den observante leser kom det neppe som en overraskelse at bandet gikk til topps nettopp hos oss. Vi kåret også bandets første album til årets beste (i 2012), mens vi ga toppkarakter både til «Silent Treatment» og bandets konsert under Pstereofestivalen.

– Skjønte dere at det var et album som kunne treffe bredt?

– Det var ikke i tankene våre da vi gikk i studio, det eneste som sto i hodet på å oss var å lage den beste plata vi overhodet kunne, forteller Lo.

– Kjente dere at dere hadde noe spesielt på gang før dere gikk i studio?

– For første gang var Highasakite et stort band, og vi hadde for første gang en ekstern produsent som samtidig hadde sterke meninger. Sånn sett var det annerledes – samtidig var låtmaterialet veldig godt forberedt før vi gikk i studio, og for min egen del merket jeg fort at det var utrolig mye fint jeg kunne gyve løs på, sier Lo.

Gleder seg til å treffes

Men albumet tok lang tid å bli ferdig med, rundt 11 måneder. Litt avbrutt av en samtidig verdensturné, men Lo anslår at de brukte minst 100 dager i studio. Bandet har turnert så å si non stop siden albumet ble sluppet i månedsskiftet januar/februar, og holdt 116 konserter i løpet av året – blant dem 40 i Norge og 30 i USA.

– Så klart det er slitsomt, men samtidig en gedigen opptur. Fra utsolgte hus i Norge, via USA-turné med London Grammar og et kick av en Asia-turné, og tilbake hit i tide til festivalsommeren, forteller Lo, som krever å bli trodd når han sier at ingen spillejobb er hvile – en konsert på Hamar er like viktig som en på Øyafestivalen eller i Los Angeles.

– Det fineste oppi alt dette er at vi fortsatt gleder oss til å treffes og til å spille sammen.

Grei glid i USA

Bandet har jobbet mye i USA i løpet av året, og Lo hevder bandet er der de ønsker å være, selv om det er et godt stykke igjen å gå på en lang vei. Det som skjer med Nico & Vinz er ekstremt sjelden i det gigantiske markedet, og Highasakite ønsker å etablere en pålitelig og solid langsiktig karriere gjennom gode utgivelser.

– Vi har jobba veldig hardt og lagt et godt grunnlag, noe vi håper å kunne utnytte når vi setter trykk på for alvor med den neste plata, sier Lo. Han forteller at det beste markedet for dem i dag, bortsett fra i Norge, er Australia.

– Der trekker vi dobbelt så mange på konsert nå som på de første vi gjorde der. Synd det tar 30 timer å dra dit!

Spiller inn singel nå

Bandet jobber i studio med en splitter ny singel i disse dager, en singel de håper slippes i mars. De endrer ikke på vinnerlaget, og fortsetter med Kåre Vestrheim som produsent i Propeller Studio.

– Håpet er å lage et nytt album i løpet av 2015, røper Lo.