- De med bonussøsken, flere foreldre, og kjæresten til bestemor. Jeg er selv alenemor og har barnas spørsmål på sengekanten hver kveld. Det er en bok som går rett inn i livet til både barn og voksne, sier regissøren.

Matheson sier livssituasjonen har gjort henne kresen i forhold til hva hun bruker tiden sin på.

- Jeg vil holde på med ting som jeg synes er meningsfullt, med budskap jeg kan gi videre til folk, sier hun.

Siden Maria Parr ga ut boka «Tonje Glimmerdal» i 2009, har Matheson lest boka utallige ganger. Først for sønnen, senere til datteren.

Tonje Glimmerdalen er historien om en jente på snart ti år som bor i dal der det ikke finnes andre barn. Hun får en bestevenn, Gunnvald på 75 år. Tonje tror hun vet alle hemmelighetene hans. Da hun oppdager at det er mye Gunnvald ikke har fortalt, griper hun inn i de voksnes liv for å ordne opp. Noe som får både morsomme og alvorlige konsekvenser.

Mange debutanter

Matheson har satt sitt personlige preg på forestillingen gjennom å fokusere på de tre hovedkapitlene i boka: «Brevet», «Heidi» og «Musikken».

- For meg har det siste vært viktigst. Musikken er et kjernepunkt i forestillingen, og det er det som til slutt blir løsningen, sier Matheson.

Odd Halvor Moen debuterer som teatermusikkomponist i forestillingen. Gunnvald spilles av 78 år gamle Anders J. Reitan, som debuterer som skuespiller. En skatt Matheson har funnet oppe i Ålen, forteller hun. Mens to unge teaterskuespillere fra teaterlinja i Verdal debuterer i rollene som Tonje og Ole, Inga Ibsdotter Lilleaas (som også spiller i den kommende trondheimsfilmen «Vente/blinke») og Erik Bauck Bårdstu.

- Det er mange som gjør noe for første gang. Det er i tråd med hovedpersonen i stykket som alltid skal lære seg noe nytt. Her er det mye ny energi.

Lager kunst av lengselen

Deler av forestillingen er figurteater. Jack Markussen har laget dukkene, som føres av Lavrans Haga og Hanne Brincker. Skuespillerne spiller også alle mammaer og pappaer i stykket. Ensomhet er et viktig tema.

- Alle menneskene her er alene og har noe de lengter etter. Tonje kjemper for livet i Glimmerdalen, mora kjemper for miljøet som havforsker på Grønland. De gjør noe positivt ut av lengselen sin. De oversetter lengselen til å bli en livskraft; de lager kunst av den, sier regissøren.

Elisabeth Matheson har vært tilknyttet både Den Nationale Scene, Trøndelag Teater og Det Norske Teatret. Hun har arbeidet i Riksteatret, blant annet i oppsetningen av Olav Duuns «Medmenneske» i 1998. Mest kjent er hun for tittelrollen i Liv Ullmans filmatisering av «Kristin Lavransdatter» fra 1995.

Nå er hun bosatt i Selbu. I fjor regisserte hun forestillingen «Snømørkt» i Selbu kirke, basert på Per Hanssons bok «Og tok de enn vårt liv».

- Sitter ved kongens bord

Etter å ha jobbet som frilanskunstner over lengre tid, synes Matheson det er gjevt å jobbe på institusjonsteater.

- Jeg sitter ved kongens bord hver eneste dag. Det er godt med tryggheten på et profesjonelt nivå. Det er et trygt grunnlag for å gjøre noe nytt på. Jeg tror det blir en veldig artig forestilling, sier Matheson.

Nord-Trøndelag Teaters «Tonje Glimmerdal» har premiere i Namsos onsdag, og skal senere på turné med Den Kulturelle Skolesekken.

Anders J. Reitan (78) fra Ålen debuterer som skuespiller i forestillingen. Foto: Nord-Trøndelag Teater
Elisabeth Matheson har dramatisert og regissert forestillingen. Foto: Kim Nygård