Da kunstnerne Bjarne Melgaard og Sverre Koren Bjertnæs ble valgt ut til å delta på den prestisjetunge kunstmessen The Armory Show i New York, visste de at de måtte ta skikkelig i for å skille seg ut.

På messen deltar nemlig flere hundre av verdens fremste samtidskunstnere. I stedet for vanlige malerier valgte Bjertnæs og Melgaard derfor å lage en temautstilling viet til én spesiell dame: Mary Boone.

- Må satse alt

Boone er en av New Yorks mest kjente gallerieiere og særlig kjent for en ekstravagant livsstil og dyre klesvaner. Bjertnæs og Melgaard bestemte seg for å bruke nettopp kostbare designerklær i sine installasjoner og malerier. Det måtte de også betale prisen for.

Sverre Koren Bjertnæs smiler når han forteller om det eksklusive kunstverket.

- Heldigvis kunne vi kjøpe mye brukt. Men vi brukte likevel mange tusen dollar bare på drakter fra Chanel, sier Bjertnæs.

36-åringen fra Trondheim sier man ikke kan spare på noe når man skal skape seg et navn i verdens kunsthovedstad.

- Man må satse alt hvis man skal slå gjennom i New York.

”Herlig sinnssvak hyllest”

Skal vi tro The New York times har de to kunstnerne lyktes i sin investering.

- Bidraget til Bjertnæs og Melgaard er et klart tegn på at kunsten blir mer saftig og utfordrende for hvert år, skriver Karen Rosenberg i The New York Times som kaller bruken av Mary Boone for en ”herlig sinnssvak hyllest” til den etter hvert aldrende kunstdivaen.

Bjertnæs forteller at hans samarbeid med Bjarne Melgaard som regel får en særegen brodd. Til daglig deler de to atelier i bydelen Brooklyn i New York.

- Vi finner alltid et felles tema som fungerer som katalysator for maleriene. Denne gangen tok vi utgangspunkt i en gammel drøm om å stille ut i Mary Boones galleri i New York.

Munch var først ute

The Armory Show er ansett som en av kunstverdenens største happeninger. Med flere hundre kunstnere fordelt på 200 deltagende gallerier, skal det litt til å stikke seg fram for de 65 000 kunstinteresserte som hvert år besøker arrangementet.

Kunstmessen fyller denne våren 100 år. I 1913 stilte vår egen Edvard Munch ut i selskap med blant andre Claude Monet, Pablo Picasso og Paul Cézanne.

- Helt vanvittig tilbakemelding

The New York Times skriver at Bjertnæs og Melgaard i år er de eneste kunstnerne som virkelig oppfyller messens 100 år gamle intensjon om å vise det friskeste innen internasjonal samtidskunst.

- Kunst av den typen Bjertnæs og Melgaard leverer er en viktig forutsetning for kunstmessens overlevelse, hevder The New York Times’ kritiker.

Bjertnæs er overveldet over den gode responsen fra New Yorks fremste medium.

- Det er helt vanvittig for meg å få denne tilbakemeldingen i konkurranse med verdens fremste kunstnere. Det er ganske vilt, sier Bjertnæs.

Også kunstnettsiden Gallerist er entusiastisk.

- Utstillingen til nordmennene er det alle snakker om etter å ha vært på årets Armory-utstilling, hevder Gallerist.

Les mer om mottakelsen av Sverre Koren Bjertnæs i New York i lørdagsutgaven av Adresseavisen.

Her kan du lese Adresseavisen digitalt

Bjertnæes og Melgaards bidrag har blitt en snakkis. Foto: Morten S. Smedsrud
I snart to år har kunstneren og Nerdrum-eleven Sverre Koren Bjertnæs bodd og arbeidet i New York. Foto: Morten S. Smedsrud