- Kvartalet fungerer ikke, sa Roar Leinan da Olavshallens framtid ble diskutert under et temperamentsfullt møte i rådhuset tirsdag kveld.

Leinan er direktør i Trondheim Symfoniorkester og tok til orde for en kraftig ombygging av kvartalet, som ble kalt Trondheims storstue under åpningen for drøyt 25 år siden.

- Mye har skjedd på 25 år, både i musikklivet og i Trondheims byutvikling. Vi trenger andre løsninger, sa Leinan, som representerer den største leietakeren i det kommunalt eide kulturkvartalet.

Ingen var fornøyd

Erling Moe (V), leder i kommunens kultur-, idretts- og friluftslivskomité, inviterte til såkalt dialogmøte om Olavshallens framtid. Han og komiteen fikk en rekke innspill fra berørte parter om hvordan kulturhuset kan bygges om slik at det kan fungere bedre i tiårene som kommer.

Ingen av dem som tok ordet var fornøyd med dagens situasjon. Hardest i sin kritikk var arkitekt Ola Steen. Han kjempet i sin tid for at konserthuset ikke burde bygges der det ligger, men i Schultz gate sør for Vår Frue kirke.

Skremmende behandling

- Det er skremmende at kommunen ikke gir denne saken en grundigere behandling. Nå er vi i ferd med å diskutere detaljer, som tapetet på veggene, før vi har tatt stilling til helheten, sa Steen.

Han gikk inn for at kommunen foretar en forsiktig oppgradering av huset, mens de samtidig ser seg om etter andre tomter der de kan bygge et helt nytt kulturhus. Steen mente at en omfattende ombygging vil bli svindyrt.

Vidar Hjemås, rektor ved Trondheim kommunale kulturskole, mente at samlokaliseringstanken som var sentral da Olavskvartalet ble bygget, må videreføres. Han leder byens største skole med over 4000 elever, og gikk inn for at elevene hans bør få bedre plass i kvartalet.

Trenger sal for akustikk

Stig Førde Aarskog i Luftforsvarets Musikkorps ville også inn i et nytt, ombygget konsertkvartal. Han var ikke fornøyd med korpsets nåværende tilhold på Byscenen, og etterlyste en konsertscene som er bedre egnet for akustisk musikk.

Representanter for rådmannen presenterte under møtet flere ulike alternativer til hvordan kvartalet kan bygges om. En rapport fra konsulentselskapet PwC ble grundig gjennomgått, og et nytt alternativ fra Olavshallen AS ble presentert som innspill til den videre kommunale behandlingen. Olavshallens egne folk foreslår å snu den store konsertsalen 180 grader. Det vil gi mer plass til musikere og ulike arrangementer.

Stenge hotellet?

Å legge ned hotellet i kvartalet og redusere arealet på kjøpesenteret, slik at et mye større område blir frigitt til kulturformål, er noen av forslagene.

Rådmannens stab og komiteen som først skal behandle saken, må ta stilling til en rekke detaljer før Olavshallens framtid blir behandlet videre av po-litikerne. Den endelige avgjørelsen blir antakelig tatt i et bystyremøte i slutten av januar.

Torstein Siegel i Ungdommens kulturmønstring sa at kommunen foreløpig ikke bør binde seg til ett bestemt alternativ, men tenke stort og prinsipielt om Olavskvartalets framtid.

Olavshallen må pusses opp. Foto: Kjell A. Olsen