På fire år er støtten mer enn halvert.

– Dette er dramatisk kulturpolitikk, sier Lykke.

Det er den voldsomme nedgangen i dvd-salget som ligger bak de voldsomme nedskjæringene.

Verre neste år

Fallet i avgiftsinntektene har ført til at Film- og kinofondet har redusert tildelingsrammen for 2014 til 7,2 millioner kroner.

– Nedgangen har skjedd trinnvis fra 2010. Da var rammen på 16,7 millioner kroner. I år er den på 12,5 millioner. Men det største fallet kommer til neste år, sier Lykke.

Hvis ikke kulturdepartementet nå øker støtten til filmfestivalene, vil han og de andre medlemmene av tildelingsutvalget stille sine plasser til disposisjon.

Lykke er leder og den eneste politikeren i utvalget som fordeler penger til de rundt 40 filmfestivalene i Norge. De største og mest kjente er Den norske filmfestivalen i Haugestund, Kosmorama, Bergen Internasjonale Filmfestival, Tromsø Internasjonale Filmfestival, Kortfilmfestivalen i Grimstad, Barnefilmfestivalen i Kristiansand og Film fra sør i Oslo. Blant de mindre festivalene er for eksempel Femmina i Verdal, Ramaskrik i Oppdal og Minimalen i Trondheim.

Sulteforing

– Med reduksjonen for 2014 står festivalutvalget overfor et umulig valg. Skal vi sultefore alle festivalene og risikere at de dør ut? Eller skal vi beskytte de sju store festivalene?

Lykke peker på det håpløse i at filmfestivalene er så prisgitt stupet i dvd-salget.

– Det er ikke slik at støtten til litteraturfestivaler reduseres fordi det selges færre bøker, eller at musikkfestivaler ikke kan arrangeres fordi cd-salget har gått ned.

KrF-politikeren fra Trondheim mener kulturdepartementet må komme med et skikkelig påslag. Under kulturminister Hadia Tajiks besøk i Trondheim nevnte han problematikken.

– Jeg fikk beskjed om at budskapet var oppfattet og at hun vil arbeide med saken. Om det lykkes, ser vi først når statsbudsjettet blir lagt frem, sier Geirmund Lykke.