Forslaget om at gatemagasinet «Sorgenfri» skal få ekstra midler i driftsåret 2013, er så godt som vedtatt før høringen i bystyret på tirsdag. Det var bare et par måneder siden at Trondheims eget gatemagasin var på randen av konkurs. Da ble det satt i gang kronerulling for å få det opp å gå igjen.

– Det er jo ikke noe tvil om at tiltaket som «Sorgenfri» er noe av det beste velferdspolitiske som er mulig å gjøre, sier kommunalråd John Stene (Ap).

Det er dette han legger til grunn når han nå sier at det nesten er garantert at «Sorgenfri» får ekstra kommunale midler. Det er snakk om et engangsbeløp på 300 000 kroner.

Julesalget sviktet

Stene understreker at kommunen ikke bare kaster penger på problemet, men at magasinet og kommunen har satt seg ned sammen for å finne løsninger på at underskuddet ikke skjer igjen.

Daglig leder Erlend Paxal i «Sorgenfri» sier at hovedgrunnen til at de ikke har klart å holde budsjettet i år, er at juleboken, deres største inntektskilde, sviktet. Det er denne de satser mest på for å få driftsmidler gjennom vårhalvåret. Men det er også andre grunner til at salget har sviktet.

– Det var en periode det var så veldig mange gatemagasin i byen, sier Paxal. Folk ble nok litt mette da de ble tilbudt et gatemagasin på hvert hjørne.

En annen grunn til at «Sorgenfri» selger dårligere, er at de kun tilbyr kontantløsning som betalingsmåte. Dermed mister de den yngre generasjonen, som Paxal mener kan være et godt marked for dem.

– Hos den yngre generasjonen er jo allerede det kontaktløse samfunnet et faktum. Betalingsmåten skal endres på i 2014, sier Paxal.

Paxal har allerede sett på et par ting som kan løse problemene «Sorgenfri» har hatt dette året. En av løsningene er å sette opp prisen på bladet, men Paxal lover da også at det skal bli et bedre journalistisk innhold.

Oppfordring til næringslivet

Kommunalråd Stene oppfordrer næringslivet i byen om å støtte opp om «Sorgenfri». Han vet ikke om annonser er veien å gå, men foreslår at næringslivet kan gi en pengegave av og til.

– «Sorgenfri» er med på å gi mindre kriminalitet i butikkene og derfor er dette noe næringslivet bør støtte opp om, sier Stene.