«Oi! Trøndersk Mat og Drikke» ser seg nødt til å avlyse årets Bryggerifestival som skulle ha vært en del av Trøndersk Matfestival. Årsaken er at Trondheim kommune ikke har gitt den nødvendige kjøpsbevillingen.

Festivalen får ikke kjøpt lokalprodusert øl sterkere enn 4,7 % alkohol fra trønderske bryggerier som ikke selger sine varer på Vinmonopolet. Disse bryggeriene har ikke lov til å selge direkte til forbruker, og uten fast skjenkebevilling blir Bryggerifestivalen regnet som vanlig forbruker.

– Det betyr at det er mange produsenter og mange ølsorter som vi ikke får med oss på festivalen. Vi mister 60 prosent av ølsortene og fem av ti produsenter. Siden det reduserer tilbudet kraftig, ser vi oss nødt til å avlyse, sier Aslaug Rustad, daglig leder i «Oi! Trøndersk Mat og Drikke».

Oppfyller ikke krav

Bryggerifestivalen har ikke fast skjenkebevilling, men har søkt om bevilling for en kortere periode.

– Dersom en aktør har fast skjenkebevilling, kan de søke om å utvide bevillingen og dermed kjøpe øl direkte fra et lokalt bryggeri som ikke selger sine varer på Vinmonopolet, forteller Marte Bjørnsen, juridisk rådgiver hos Eierskapsenhenten i Trondheim kommune.

Bryggerifestivalen oppfyller ikke disse kravene. Et alternativ for festivalen kunne vært å slå seg sammen med en aktør som har fast skjenkebevilling, og som kunne stått ansvarlig for kjøp og salg av øltypene det gjelder, forklarer Bjørnsen.

Blir ikke enige

Rustad er misfornøyd med dialogen de har hatt med kommunen. Hun sier festivalen flere ganger har bedt om råd og hjelp for å få den nødvendige bevillingen i orden, men at de har opplevd samarbeidet som vanskelig.

– Vi er et lite selskap som prøver å lage liv i sentrum, og samtidig legge til rette for en arena for lokale bryggerieiere. Derfor forstår jeg ikke at kommunen ikke vil være mer medgjørlig, sier Rustad.

Bjørnsen sier kommunen har vært i møte med festivalen og at de har gått igjennom lovgivningen sammen.

– Det er synd de føler at vi ikke har bidratt, men jeg mener kommunen har oppfylt den veiledningsplikten vi har. De ønsker en annen bevilling enn den vi kan gi dem, vi har derfor ikke blitt enige og jeg skjønner at de er misfornøyd med det, sier Bjørnsen.

Gir ikke opp

Rustad mener Trondheim kommune er flinke til å si at de skal legge til rette for arrangementer i sentrum, men når det kommer til stykke mangler kommunen mot.

– Når det skal handles, har ikke kommunen mot til å bruke skjønn. Det er trist, sier hun.

Fylkesleder i Sør-Trøndelag Venstre, Trond Åm, vil at kommunen skal gjøre om vedtaket.

– Jeg mener dette er unødvendig strengt og ikke til det beste for Trondheim. Her må kommunen rett og slett bruke skjønn, sier Åm.

Dersom kommunen finner en løsning i løpet av neste uke, kan festivalen fortsatt gjennomføres. Det bør være en ambisjon, mener Åm.

– Det skal være mulig å løse saken. Enten må kommunen gjøre om vedtaket, eller så må forskriften endres, sier Åm.

– Strengere enn Oslo

Arbeiderpartipolitiker Rune Olsø reagerer også på avslaget.

– Jeg registrerer at rådmannen i Trondheim har valgt å tolke loven strengere og mer firkantet enn Oslo kommune, som har gitt tilsvarende tillatelse som den Bryggerifestivalen nå nektes, sier Olsø.

Han mener at det burde vært opplyst om den strenge tolkningen av reglementet og at saken burde vært tatt opp politisk våren 2013 da festivalen kontaktet kommunen første gang.

– Dette kunne muliggjort rask og tett dialog med departementet, og eventuelt en søknad om dispensasjon. Det er sterkt beklagelig at dette ikke ble gjort, slik at man kunne lett etter løsninger for å forhindre avlysningen av festivalen, sier Olsø.

Politikeren mener at prosessen har vært kritikkverdig og at kommunen snarest bør kontakte departementet.