Deltakerne under NxtMedia-konferansen fikk onsdag en filmopplevelse de aldri før har sett maken til. Regissøren Jannicke Mikkelsen har filmet en konsert med Queen med virtual reality-teknologi (VR) og lot konferansedeltakerne få oppleve en eksklusiv førpremiere.

Det epokegjørende med prosjektet er ikke bare at hun bruker VR og filmer 360 grader, men at kameraet svever over scenen og over publikum, slik at man får oppleve konserten fra en helt spesiell synsvinkel.

Gitarist Brian May er en sentral mann i Starmus-festivalen, som kommer til Trondheim neste år.

Svever over alle

Når man tar på seg VR-brillene, er filmopplevelsen omtrent slik: Når du ser rett fram, ser du bandet på scenen på nært hold. Snur du hodet og kikker deg over skulderen, ser du publikumshavet; tusenvis av hender som strekkes i været mens Queen synger «Radio Ga Ga». Du føler at du svever over alle, over publikum og over bandet. Enkelte ganger befinner du deg så nær bandmedlemmene at du tror du kan ta på dem, andre ganger svever du noen meter over publikummerne i Barcelona, der opptakene ble gjort.

- Vi satser på flere førpremierer før filmen får sin endelige verdenspremiere. Jeg drar til Polen om få dager, og vi skal vise filmen i New York. Jeg har fått hundretusenvis av forespørsler fra fans, så vi må prøve å få til en spesialvisning for dem, forteller norske Jannicke Mikkelsen.

Også Trondheim Symfoniorkester har planer om å bruke VR-teknologi.

Mye må avklares

Hun regner med det vil være stor kommersiell interesse for slike filmer, men hun er svært tidlig ute med denne teknologien, og fortsatt gjenstår det flere avklaringer både når det gjelder distribusjon og visningsarenaer.

Mikkelsen har base i London og har tidligere laget filmer sammen med blant andre David Attenborough. På «Great Barrier Reef», en film som blir vist på Vitensenteret i Trondheim, var hun fotograf.