Mange av oss sverger til en tradisjonell påske med ski på beina og kviklunsj i sekken, andre har noen litt mer overraskende vaner i påska. Vi stilte et knippe trønderske kulturpersonligheter tre påskerelaterte spørsmål.

Anne B. Ragde

Hvilke tre elementer må påska inneholde?

- Det er egg, ost og appelsin, gul mat rett og slett. Osten er min daglige følgesvenn i livet, men i påska gratinerer jeg alt.

Gratinerer du lammelåret?

- Ja, det gjør jeg. Jeg hiver på en «dæsj» med parmesan på lammelåret og på poteten.

Hva foretrekker du å få i påskeegget? Ikke si ost.

- Jeg har ikke fått påskeegg på mange år. Jeg gir til alle rundt meg, men får aldri noe tilbake og nå har jeg gitt opp. Man kan jo ikke kjøpe påskeegg til seg selv for det skal jo være kurtise å åpne et påskeegg. I år har jeg lagd påskeegg til fem personer, men jeg får altså ikke et jævla påskeegg selv.

Hva skal du lese i påska?

- Jeg skal lese flere bøker i påska. Jeg holder på med en bok som heter «Biene» av Laline Paull. Den er veldig spesiell og handler om livet i en bikube. Jeg leser også «En kort historie om nesten alt» av Bill Bryson. Det er en fantastisk bok, så jeg leser små snutter av i gangen for å spare den. Nå skal jeg snart starte på Erika Flatlands «Sovjetistan».

Øystein Dolmen

Hvilke tre elementer må påska inneholde?

- Vanligvis hører lange skiturer med for min del, men siden jeg har en skade blir det ro og trivsel med sol og trivelig lesestoff i år.

Hva foretrekker du å få i påskeegget?

- Jeg er ganske rasjonell av meg, så i stede for å kjøpe papp, som er det et påskeegg er lagd av, så kjøper jeg bare sjokolade. Jeg bruker altså alle eggepengene på sjokolade.

Hva skal du lese i påska?

- Jeg har en kjenning som heter Terje Wangberg, han skriver artige bøker om Lademoen og Lilleby fra den tida det fantes originaler i byen. Wangberg jobbet blant annet som organist i Vatikanet der han fikk audiens for Pave Johannes Paul. Seks ganger fikk han komme inn og kysse tåa til paven, og de to siste gangene ble det sugemerke på pavens tå. Wangberg er en fantastisk type og jeg har en hel eske med bøker av ham. Noen eksempler: «Musikanten – fra Lademoen til Vatikanet» og «Lamogutt. Barndomserindringer fra Lilleby».

Mads Bones

Hvilke tre elementer må påska inneholde?

- Nå er jeg redd for å svare med bare klisjeer. Jeg har jo funnet ut at jeg er som folk flest, jeg er slik som man hører folk skal være i påska. For meg blir det ikke påske uten skitur, og nå har jeg kjøpt meg ei krimbok også. Så svaret må bli langrenn, krim og rødvin. Rødvin kommer altså før appelsin og kviklunsj, så sånn sett er ikke klisjeen helt gjennomført.

Hva foretrekker du å få i påskeegget?

- Jägermeister, det er det artigste å få i påskeegget! Det finnes miniatyrflasker på vinmonopolet. Det må jo være litt sukkertøy i egget også, men gleden blir enda større med en flaske Jägermeister i egget.

Hva skal du lese i påska?

- Nå leser jeg Elena Ferrantes «Mi briljante venninne», men skal man sitte på ei hytte uten strøm og vann, må man ha ei krimbok også. Jeg var på biblioteket for å låne «Silkeormen», som J.K. Rowling har skrevet under pseudonymet Robert Galbraith. Den hadde fått terningkast seks i Adressa, men så var den utlånt. Bibliotekkaren sa han skulle gi meg verdens beste krim, boka «Alex» av Pierre Lamaitre. Den høres jo litt harry ut, men det er artig å se hva de anbefaler, og da jeg sjekka hadde også den fått en sekser i Adressa!

Charlotte Audestad

Hvilke tre elementer må påska inneholde?

- Det blir ingen god påske uten sol, bra folk og selvfølgelig god mat og drikke!

Hva foretrekker du å få i påskeegget?

- Nå snakker du med ekte godterientusiast som ikke bare nøyer seg med rosa puter, men som lett kjører gjennom hele byen for å finne de riktige rosa putene! Ja, det er stor forskjell. De beste rosa putene er de som har ligget litt for lenge og som har opparbeidet seg et crispy lag på utsiden, men som likevel er deilig seige inni. jeg er også svak for alt som har med ren melkesjokolade å gjøre. Nidars «Sjokoladefamilien» er den første som blir utryddet i påskeegget mitt.

Hva skal du lese i påska?

- Jeg skal til Berlin i påska, og kommer vel i all hovedsak til å lese mest kart. Vinkart. Haha.

Anne B. Ragde må ha egg, ost og appelsin for at det skal bli en skikkelig påske, men påskeegg får hun aldri. Foto: Kjell A.Olsen
Øystein Dolmen skjønner ikke hvorfor folk bruker pengene på papp, han dropper egget og bruker pengene på sjokolade Foto: Christine Schefte
Mads Bones ser helst at det ligger en liten flaske jägermeister i påskeegget Foto: Kjell A.Olsen
Charlotte Audestad sin påskelektyre i år vil bestå hovedsaklig av vinkart Foto: Christine Schefte