Kommunalråd Geirmund Lykke mener Salem Menighets sitt prosjektet er akseptabelt Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen

- Jeg synes prosjektet slik det foreligger er akseptabelt, sier kommunalråd Geirmund Lykke i Kristelig Folkeparti.

Salem Menighet ønsker å bygge ut sin eiendom i Prinsens gate 22B. Til tross for Rådmannens anbefaling, stemte Bygningsrådet for å sende planforslaget for bygningen på sju etasjer på høring. Direktør Berit Tiller ved Trøndelag Teater mener nabobygget vil ta nuven av teateret.

- Trøndelag Teater vil bli inneklemt dersom Salem får realisert bygget, sa Tiller til Adresseavisen i går.

Realistisk med sju etasjer

Å få gjennomført menighetens plan om et bygg på sju etasjer er fullt mulig, mener Lykke, som ønsker at deres sosiale arbeid fortsatt skal kunne foregå i Midtbyen.

- Ja, hvorfor skulle det ikke være det? Man kan ikke hindre en nabo i å utvikle sin eiendom. Teateret kan ikke bygge inntil nabogrensa og forutsette at naboen ikke skal utvikle sin eiendom. . Skal begge bygge inntil nabogrensa må man bygge med en tett og brannsikker fasade, det gjelder både for Salem og teatret, sier Lykke.

Han er opptatt av at teateret skal ha en sentral plassering og eksponering i byen, men at teateret vil forsvinne dersom Salems prosjekt blir gjennomført er han ikke enig i.

- Teateret er i veldig liten grad eksponert fra nord, og det er der Salem ligger. Poenget om at høyden er et problem er overdrevet. Teateret kan ikke forvente å få lov til å råde grunnen helt, sier Lykke, som påpeker at bygget kommunen hadde planlagt å bygge i forbindelse på Leüthenhaven var like høyt som bygget Salem ønsker å bygge.

- Jeg er klar over at det er et krevende naboskap, men jeg mener det må kunne løses slik at både Salem og Trøndelag Teater kan utvikle sine eiendommer, legger ha til.

Uakseptabel høyde

Under møtet i Bygningsrådet 9. juni var det kun Sosialistisk Venstreparti som støttet Rådmannens forslag om å avvise planforslaget på grunn av byggets høyde.

- Bygget er altfor høyt. Det vil være veldig dominerende og er ikke det rette bygget til å dominere inngangen til Kalvskinnet, sier varaordfører og SV-politiker Knut Fagerbakke, som mener høyden er i strid med Midtbyplanen.

Kommunalråd Geir Waage i Arbeiderpartiet har bedt om å få Midtbyplanen opp til ny vurdering, og at en revisjon av planen er vedtatt, bekymrer Fagerbakke.

- Trondheim har en historisk bebyggelse det må tas hensyn til. Jeg ønsker ikke høye bygninger i Midtbyen. Domkirka, trebygninger og andre historiske bygg må ikke bli gjemt bort.

Venter på innspill

Før de får innspillene som kommer inn i løpet av høringsperioden, ønsker ikke Waage og Arbeiderpartiet å ta stilling til hvor stort Salem skal få tillatelse til å bygge.

- Det skal være mulig å bygge ut både næringslokaler og boliger i Midtbyen, spørsmålet er hvor mye man skal tillate å bygge ut. Vi ønsker at Salem skal få utnytte sin eiendom, men et viktig premiss i forslaget som er sendt på høring er at det ikke får konsekvenser for utbygging av Trøndelag Teater, sier Waage.

Ifølge teaterdirektøren vil den foreslåtte utbyggingen sette grense for mulige påbygninger for teateret, og byggets høyde vil konkurrere med teateret, som i dag fungerer som et signalbygg. Tiller er også bekymret for at en enda større del av teaterets vestre vegg, der garderober og arbeidssaler befinner seg, vil miste tilgang til dagslys.

- Jeg skjønner at teateret er opptatt av å legge best mulig til rette for sine ansatte. Teateret er en viktig aktør i Midtbyen og det er viktig for oss å legge til rette for at dem har best mulige forhold. Deres innspill må vi ta på største alvor, sier Waage.