I tirsdagens avis hevdet leder Suzette Paasche i Museene i Sør-Trøndelag at direktør Pontus Kyander brøt hennes tillit da han videreformidlet en intern sms til media.

I sms-en fra Paasche sto det blant annet at Kyander «hadde satt i gang et helvetes leven» som han kunne «få på CV-en».

Nå slår Kyander tilbake. Den avtroppende museumsdirektøren mener han var forpliktet til å videreformidle meldingen til offentligheten.

–Det hender man får beskjeder man ikke kan holde tilbake, sier Kyander som mener meldingen er med å vise regjeringens overgrep mot museenes integritet.

- Jeg er skuffet

Kyander reagerer på Paasches påstand om tillitsbrudd.

–Jeg er svært skuffet over at hun har pekt på meg som den store skurken i dette, sier Kyander.

Han forteller at tekstmeldingen har gjort at han ikke lenger har tillit til Mist-lederens integritet.

–Paasche fortalte i går at tilliten mellom deg og henne allerede var tynnslitt?

–Det er jeg ikke enig i. Dette kom som lyn fra klar himmel, sier Kyander.

Museumsdirektøren forteller at han frem til forrige tirsdag oppfattet samarbeidet med Mist-lederen som godt.

–Vi har arbeidet godt sammen og har kun hatt saklige diskusjoner. Jeg forstår ikke noe av at vi ikke skal ha hatt et godt samarbeid, funderer Kyander.

- Et overgrep

I et debattinnlegg i tirsdagens avis ga Kyander Paasche honnør.

–Du (Suzette Paasche journ. anm.) har gjort et stort og krevende arbeid i å få dette veldige apparatet (Mist) til å fungere – Norges i dag største museumsenhet.

Men først og fremst er museumsdirektøren kritisk til ledelsen i Mist.

–Modigheten, troverdigheten og selvstendigheten forsvant raskt da kulturminister og regjering ville disiplinere noen ord i et museumsprogram, skriver Kyander.

Han mener at ledelsen burde sagt klart fra da de fikk kulturminister Widvey på tråden.

–Verken du eller styreleder Rasmus Brodtkorb reagerte på det overgrepet mot museenes integritet som handlingen innebar. Isteden videreformidlet dere frustrasjonen nedover. For meg er ikke problemet at du skrev i affekt. For meg er problemet at både du og styreleder handlet i affekt, og at de affektene var frykt og lydighet, fortsetter direktøren.

Vil ikke la seg styre

Kyander mener statsrådens, styrelederens og Mist-sjefens opptreden sender et dystert signal.

–Vi skal ikke la oss styre av regjeringens representanter. Da glir vi sakte ut i en helt annen statsform enn den vi ønsker oss, uten de ytre rammer som det norske lovverket og alt prat om fritt kulturliv lover oss, skriver Kyander.

Kyander mener likevel saken som har fått hans navn, kan føre til noe positivt.

–Vi har grunnlovsjubileum i år. Vi feirer den nå ved å gjennomskue hvordan den etterleves av regjering og ansvarlige innenfor kulturinstitusjonene. Det lover godt for Norge.