– Prosjektet begynte uten at jeg visste det. Jeg hadde lyst til å finne meg selv og fløy rundt på fjelltopper rundt omkring i Norge, ler designer Nina Thorsø.

Resultatet av turene på fjellet kan man nå se på utstillingen «På toppen av en kjole» på Trondheim folkebibliotek. Adresseavisen møter Thorsø mens hun forbereder åpningen. Det er snart klart for vernissage, og Thorsø retter på kantene av kjolene og plasserer fotografier, mens hun forteller at inspirasjonen til å designe kjoler kom etter de lange turene på fjellet.

Unike historier bak hver kreasjon

Mens Thorsø gikk på tur, så hun for seg eventyr bli utspilt i naturen rundt seg. Kjolene ble skapt på bakgrunn av disse, samt de individuelle opplevelsene hver tur ga henne.

– Alle har en historie. Enten fra opplevelsen jeg hadde, utsikten, eller det jeg fant på veien, forteller hun.

Thorsø besøkte et titalls fjelltopper sommeren 2013 og har designet 50 kjoler etterpå. De har fått navn etter stedene hun besøkte, og utstillingen viser hvor mange meter over havet påvirkningen kom fra. Kjolene på utstillingen er rammet inn av fotografier. De er tatt av Elise Marie Adamsrød og viser modeller i skjønne omgivelser. Thorsø forteller at de ikke brakte modellene tilbake til toppene, men at de er fotografert på steder som viser den naturlige settingen bak kreasjonene.

Thorsø er ivrig etter å vise frem kjolene, og trekker frem en favoritt hun har kalt «Svellnosbrean».

– Turen var bratt, og derfor er kjolen kort foran. Den var også lang, og derfor er den lang bak. Den var utfordrende, og derfor er den gjennomsiktig. Den hadde dessuten Jotunheimens beste utsiktspost, og det var så vakkert som en kjærlighetssang. Det håper jeg å ha fått frem i kjolen.

En annen favoritt, er en knallrød kreasjon hun har kalt «Røros». Hun peker på små røde paljetter langs halsen på kjolen.

– Jeg skadet meg på en tur, forteller hun. Derfor ble denne kort, rød og full av bloddråper.

Avhengig av kjendiser

Det tok tid før Thorsø forsto hvor viktig prosjektet var for henne.

– Da jeg sa det høyt var det noe som startet, forteller hun.

– Jeg ble meg selv da jeg ble designer.

Thorsø hevder at hun tegner klær for den lekne og modne kvinnen, og at hun har en svakhet for couture-kjolen. Hun håper utstillingen vil inspirere kvinner til å ønske seg sine egne kjoler, og at den vil føre til flere oppdrag.

– Man er avhengig av artister og kjendiser, og sånne som har penger til å bruke på norsk design.

Designet som hittil har vakt størst oppmerksomhet er «Fruen Fra Havet», en kjole Thorsø designet spesielt for Mona Grudt. Utstillingen viser både nye og eldre kreasjoner, og kjolen er representert ved et stort bilde som viser en poserende Grudt ved havet. Det er altså ikke bare naturen på fjelltopper som inspirerer Thorsø. Hun er likevel ikke ferdig med høydene riktig enda.

– Tre dager på fjellet tilsvarer tre ukers sommerferie, sier hun.

– Det kan ikke måle seg med noen ting.

Brudekjolen «Bergstaden» er en av Thorsøs favoritter. Modell: Sunniva hansen. Foto: Hilde A. Hammer