Unike bilder: Vennskapet mellom tispa Tinni og rødreven Snusen, har fått stor oppmerksomhet. Nå har det blitt skrevet bok om de to. Foto: Torgeir Berge

Vennskapet mellom reven Snusen og schæferen Tinni, ble verdenskjent i fjor høst da eieren til Tinni, hobbyfotograf Torgeir Berge, la ut bilder av de to på nettet.

Dyrevernsorganisasjonen NOAH la også ut en YouTube-film som viser Tinni og Snusen lekende i skogen, og filmen fikk stor oppmerksomhet i utenlandske medier. Til sammen har flere millioner mennesker sett bilder og film av de to firbente. I mai kom boka om vennskapet, der den Orkdals-bosatte forfatteren, Berit Helberg, har skrevet teksten.

– Det er en barnebok med bilder og historier om Snusen og Tinni. Torgeir var ute og gikk tur i skogen med Tinni, og kom over Snusen som var helt utsultet. Moren til Snusen hadde sannsynligvis dødd, og reveungen var ikke gammel nok til å klare seg selv. Snusen fulgte etter Tinni og Torgeir hjem, og bodde under vedskjulet til Torgeir, forteller hun.

– Lærerik bok

Tinni og Snusen ble umiddelbart gode venner. Hver gang Torgeir og Tinni gikk tur, kom Snusen løpende. Boka er illustrert med rundt 200 bilder tatt av Torgeir Berge selv, og Helberg har skrevet små historier med inspirasjon i bildene. En historie handler om da Snusen fikk Tinni til å grave et hi til seg i skogen. Fortellingen er rikelig illustrert med bilder fra da Tinni gjorde akkurat det.

– Torgeir og jeg er med i samme gruppe på Facebook for hobbyfotografer, og det var han som tok kontakt med meg med spørsmål om å skrive. Han hadde fått så mange forespørsler om å gi ut bok, men visste veldig lite om hvordan det foregikk, så da slo vi oss sammen.

Forfatteren har gitt ut flere bøker på eget forlag. Boka om Snusen og Tinni blir imidlertid gitt ut på det nyopprettede barne- og ungdomsbokforlaget Gresvik Forlag. Helberg forteller at selv om boka er skrevet for barn, har den også blitt godt mottatt av voksne. Hun håper boka kan være lærerik uansett alder.

Populær musikkvideo

Helberg har laget en musikkvideo om Snusen og Tinni, med egenkomponert musikk. Videoen ligger på YouTube, både i norsk og engelsk versjon. Den engelske versjonen har allerede blitt sett over 375 000 ganger.

– Det er jo noen enorme tall, og jeg tror egentlig ikke at det har sunket inn hvor mange som har hørt den. Jeg er en kreativ sjel, og lagde egentlig bare musikken for min egen del. Sangen skal også spilles inn på tysk, og jeg har snakket med oversetteren allerede. Jeg synger gjerne på tysk jeg altså, men noen andre får ta seg av oversettelsen, sier Helberg og ler.

Kan komme flere bøker

NOAH brukte videoen av Snusen og Tinni for å promotere sitt fakkeltog mot pels. Helberg er også en innbitt pelsmotstander.

– I en av historiene blir Snusen forferdet over at noen rever blir sperret inne i bur av mennesker. Men fokus på pelsbruk er ikke noe gjennomgående tema i boka, sier hun.

Rettighetene til boka er solgt til både Tyskland og Sverige. I Tyskland kommer boka ut i november, og til høsten kommer den som e-bok her til lands. Før den tid venter en signeringsrunde, blant annet med stopp i Trondheim i slutten av august. Helberg utelukker ikke muligheten for at det kan bli flere bøker om de to vennene.

– Torgeir har tatt flere tusen bilder, så dersom det skulle bli aktuelt, kan det godt hende det kommer flere historier om Snusen og Tinni, sier forfatteren.

Bilder ble til bok: Orkdals-forfatter Berit Helberg har skrevet barnebok om den sanne historien om Snusen og Tinni. Boka er illustrert med bilder av Torgeir Berge. Foto: Javad Montazeri, ADRESSEAVISEN