I november får Trondheim et eget kunstverk bygd av historisk materiale. Den norske billedkunstneren Lars Ø. Ramberg har fått i oppdrag fra Trondheim kommune om å utforme en installasjon som skal få en permanent plassering i byen.

«History on SALE!» står det i pressemeldingen fra Den norske ambassaden i Berlin som avslører at Ramberg tar med seg en bit av Berlinmuren til Trondheim.

En bit av muren

Ramberg arbeider særlig med installasjoner i det offentlige rom, og fra Trondheim kommune har kunstneren fått i oppdrag å utforme et kunstverk som skal plasseres i Trondheims byrom. 19. juni skal kunstneren presentere sitt kunstverk «Kapitalistischer Realismus» i det nordiske ambassadekomplekset i den tyske hovedstaden. Representanter fra Trondheim kommune og Trondheim Kunstmuseum vil være til stede for å delta i en paneldebatt.

Kunstverket er en skulptur bestående av seks deler fra Berlinmuren med tekstelementer i neonfarger. Installasjonen skal stå foran Trondheim Kunstmuseum Gråmølna permanent. Berlinmuren falt om natten mellom torsdag 9. november og fredag 10. november, og Rambergs «Kapitalistischer Realismus» skal avdukes 9. november 2015, 26 år etter at Berlinmuren falt.

Vil skape debatt

Berlinmuren, som en gang var selve symbolet for den Kalde krigen, er senere blitt et symbol for frihet. Deler av muren står fortsatt og er beskyttet som et historisk landmerke, likevel er det gitt tillatelse til å fjerne deler av muren for å blant annet bygge leiligheter. Dermed blir små deler av muren nå solgt som suvenirer.

Ramberg har kjøpt seks deler fra den originale Berlinmuren for å gjøre seg selv «til en del av problemet». Med «Kapitalistischer Realismus» ønsker han å skape politisk debatt, ikke om den kalde krigen eller om frihet, men om markedsverdien av historiske gjenstander og verdien av kunst.

Bemerket i Berlin

Kunstneren fra Oslo er utdannet blant annet ved Statens Kunstakademi. Han har jobbet i Berlin siden 1998, og er blant annet kjent for sitt prosjekt «Palast des Zweifels». «Tvil» (Zweifel) lød budskapet fra Ramberg fra taket av Berlins mest omstridte bygning, DDRs gamle nasjonalforsamling, Volkskammer. Dette var i 2005, og installasjonen kom opp midt i debatten om hva Tyskland skulle gjøre med det tomme skallet av DDRs nasjonalforsamling som forsvant 3. oktober 1990.

«Tvil» (Zweifel) lød budskapet fra Lars Ø. Ramberg fra taket av Berlins mest omstridte bygning i 2005. Nå skal kunstneren utforme en installasjon for Trondheim Foto: ROBERTO PFEIL, Ap