Det var en tydelig rørt Liv Ullmann som søndag kveld møtte festivalpublikummet i byen der hun delvis vokste opp. Og sjelden har det vært et så solid knippe av journalister og fotografer fra hele verden til å dekke en norsk filmpremiere.

- Fra jeg var to til syv bodde jeg i Toronto. Min far arbeidet her, og han døde her i byen. Min mor er også borte. Det er derfor spesielt å komme tilbake med en film som jeg er så stolt av, til det som var min favorittid under oppveksten. Jeg håper dere er her, mamma og pappa, sa hun fra scenen like før filmen rullet i gang.

Filmet i Irland

Den engelskspråklige filmen, basert på August Strindbergs klassiske teaterstykke, er satt til et herskapshus i Irland. Ullmann har fått feterte Hollywood-stjerner som Jessica Chastain, Colin Farrell og Samantha Morton på rollelisten.

De fikk publikum med på en 129 minutter lang og heseblesende reise gjennom Frøken Julies svært turbulente midtsommeraften sammen sin tjener John - i skikkelsene til Chastain og Farrell.

På en spørsmål og svar-runde etter filmen med publikum fikk Ullmann og Chastain mange spørsmål om samarbeidet.

Holdt tjenerne i undergrunnen

- I det opprinnelige skuespillet var handlingen satt til Sverige, men du valgte å filme i Irland. Hvorfor, ville konferansieren fra festivalen vite.

- Fordi dette er en engelskspråklig film, og det ville virke underlig om rollefigurene levde i Sverige. Jeg valgte Irland fordi jeg fant dette fantastiske slottet som kunne vise klasseforskjeller og vanskelige leveforhold for tjenerne som levde under grunnen. Når de så ut av vinduet så de bare en hvit vegg. Herskapet levde over jordoverflaten, og de hadde tjenerne sine i undergrunnen for ikke å bli brydd av synet av dem, svarte Ullmann.

Klassisk stykke som har inspirert mange

Hun forklarte at hun valgte det klassiske stykket av Strindberg, fordi hun mener det er et av tidenes viktigste og beste teaterstykker.

- Det har inspirert folk som Nobel-prisvinneren Eugene O’Neill og William Tennyson, sa hun.

Jessica Chastain, som er Oscar-nominert for sine roller i Zero Dark Thirty (2012) og Barnepiken (2011) var full av lovord om samarbeidet med Ullmann.

- Det var veldig lett å si ja til denne rollen. Jeg studerte teater på college, og vi var stadig innom arbeidene til folk som Strindberg, Ibsen, Tsjekov og Shakespeare, sa hun.

- Hva kan du si om Liv Ullmanns kapasitet som regissør, lød et annet spørsmål.

- Det jeg elsker mest ved Liv som skuespiller, regissør og menneske er at hun har den største sensitiviteten jeg noen gang har opplevd. Det er som at hun ikke har noen ben, men alt er nerver og følelser. Hun er virkelig flink til å lese sine skuespillere, sa Chastain.

- Det har vært fantastisk å samarbeide med henne, la hun til.

Begeistret kinopublikum

Julie Atkinson, en av kinopublikummerne fra Toronto, var etter visningen begeistret både over skuespillernes prestasjoner og måten teaterstykket var filmatisert.

- Filmen fikk meg til å tenke på samlivsrelasjoner og hvordan makten mellom kjønnene spiller inn. Selv om dette tok oss 200 år tilbake i tid, føler jeg at handlingen sier mye om hvordan vi også har det i dag. Dette handler mye om klasseforskjeller, og filmskaperne viser på en flott måte både hva tjenerne og Julie måtte gå gjennom. Hun hadde tydeligvis et trøblete liv, sier Atkinson.

- I dag liker vi å tenke at vi ikke har klasseforskjeller i samfunnet, men middelklassen her i Canada er i sterk vekst. Vi kan faktisk se mange av de samme utfordringene og forskjellene som rollefigurene i denne filmen sliter med, legger hun til.

Venninnen Margaret Chu hadde ikke sett originalskuespillet fra før.

- Det hele føltes som å se et teaterstykke på film, sier hun.

Steven Gilbert, også han fra Toronto, karakteriserer filmen som nydelig og inspirerende.

- Jeg er veldig teaterinteressert, og synes det er fantastisk at en stor regissør som Liv Ullmann tar tak i et klassisk teaterstykke på denne måten. Skuespillerne gjør en fremragende jobb. Resultatet er faktisk en eksepsjonell film, konkluderer han.

Solgt til 20 land

Frøken Julie er produsert av Synnøve Hørsdal i norske Maipo, i samarbeid med flere internasjonale partnere. Filmen har premiere på norske kinoer 12. september.

- Foreløpig har vi solgt den til ca. 20 land. Etter visningene her i Toronto regner vi med salg til enda flere land, blant annet USA. Flere interesserte selskaper snuser på den, forteller Hørsdal.

Filmen er laget med et budsjett på ca. 28 millioner kroner. Åtte millioner av dette kommer som produksjonsstøtte fra Norsk filminstitutt.

Liv Ullmann og Jessica Chastain skrøt uhemmet av hverandre for et fullpakket Winter Garden kinoteater i Toronto søndag kveld. De svaret på spørsmål fra publikum etter verdenspremieren. Foto: Jan Gunnar Furuly
Julie Atkinson (t.v.) og Margaret Chu synes tematikken i Frøken Julie lett kan overføres til i dag, selv om handlingen skjer for 200 år siden på et slptt i Irland.
Steven Gilbert og kona Rachel var svært fornøyd med Frøken Julie. - En nydelig, men vanskelig film, sier Rachel Gilbert.