Pål Sverre Valheim Hagen, som mange vil kjenne fra rollen som Thor Heyerdahl i «Kon-Tiki», overtar for Pål Christian Eggen i rollen som kong Olav i «Spelet om Heilag Olav».

Dette ble kjent under en pressekonferanse ved Stiklestad Nasjonale Kultursenter i dag.

Pål Sverre Valheim Hagen er 34 år gammel, og regnes blant Norges beste unge skuespillere. Han har vært ansatt vet Det Norske Teatret siden 2006. På film, tv og scene har han spilt i blant annet «Kon-Tiki», «Max Manus», «De usynlige», «Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet?», «Skråninga», «Forbrytelse og straff» og «En lang dags ferd mot natt».

Seks nye roller

Til sammen seks nye roller i sommerens spel ble offentliggjort i dag:

Trine Wiggen spiller Gudrid, husfrua, Terje Strømdahl er Torgeir Flekk, den unge verdalingen Kjetil Støa er Tormod Kolbrunarskald, Torgeir fra Kvistad spilles av Håkon Ramstad, mens Camilla Spidsøe spiller Grima. Blant dem som får fortsette i sine roller, er Charlotte Frogner, som også i år spiller Gudrun, Lavrans Haga fortsetter som Froste, mens Arnljot Gelline spilles av Ralph Carlsson. Ståle Bjørnhaug har også i år rollen som Gamal-Jostein.

Regien for årets forestilling er, for fjerde år på rad, ved Marit Moum Aune.

- Jeg har fått ei bra liste skuespillere å jobbe med, for å si det mildt. En utrolig dyktig og dedikert gjeng, sier Aune til adressa.no. Hun peker på at det sjelden er lett å få det man peker på til sommeroppsetninger.

- Men jeg har jobbet med alle før, og vet hvilket høyt nivå de ligger på.

Ballettstjerne

Om Pål Sverre Valheim Hagen, sier Aune at han har utmerket seg helt siden han kom ut fra Teaterhøgskolen.

- Mange kjenner ham best fra film, men han har en egen forståelse for teater. Sikker formsans og vet når han skal klemme til, roser regissøren.

Marit Moum Aune forklarer at hun ikke ønsker å lage politisk eller religiøst drama av Spelet anno 2015. Hun letter likevel litt på sløret når det gjelder endringer.

- I år får kongen høre om sin egen dødsdom fra Gamal-Jostein før han drar i strid. Han vet han vil tape, forteller Aune, som mener Olav i årets oppsetning vil lære å bli menneske. Hun trekker også fram rollen som Grima, som tidligere har vært besatt av statister men som i år blir utvidet og spilt av trøndelags fremste ballettdanser Camilla Spidsøe, til daglig nyutnevnt solist og stjerne ved nasjonalballetten.

Moum Aune har nylig regissert Spidsøe i Nasjonalballettens oppsetning av Ibsens «Gengangere», der Spidsøe spiller fra Alving. En forestilling som nå skal settes opp i Houston i USA.

- I rollen som Grima blir Camilla en slags seremonimester rundt de hedenske ritualene, røper regissøren.

De første prøvene før årets spel starter i april.

Spilt siden 1954

«Spelet om Heilag Olav» blir fremført på selve slagstedet der Olav Haraldsson falt i 1030. Musikkspillet er en dramatisering av det som skjedde på gården Sul dagene før slaget. Stykket er skrevet av Olav Gullvåg, og Paul Okkenhaug har komponert musikken.

Til nå har over 800 000 personer sett forestillingen siden 1954. Spelet er kjernen i festivalen «Olsokdagene på Stiklestad» som arrangeres i tidsrommet 22.–29. juli, og det spilles, for tredje gang, fire nattforestillinger.