EPIC MICKEY

Nintendo Wii

Aldersgrense: 7 år

Er Mikke Mus fortsatt «verdens mest elskede mus»? Vet dagens barn -og ungdomsgenerasjon hvem denne figuren er?

Det er sannsynligvis spørsmålet som spilldesigneren Warren Spector («Deux Ex», «Thief», «System Shock») spurte seg selv om da han ble forespurt av Walt Disney Studios om å gjøre Mikke aktuell igjen.

Warren Spector er ingen hvem-som-helst i spillbransjen. Designeren går alltid sine egne veier og lar seg sjelden diktere i sine valg av spillelementer - selv om det skulle koste ham jobben. Takk og lov for det, for «Epic Mickey» holder det Spector har lovet. Nemlig et tvers gjennom originalt spill som er så langt unna den serieproduserte møkka som vanligvis dukket opp for Wii-konsollen som det er mulig å komme. «Epic Mickey» er stor kunst på lik linje med Disneys klassiske animasjonsfilm «Steamboat Willie» der Mikke debuterte i 1928.

«Epic Mickey» starter med en hendelse der Mikke via speilet i soverommet sitt, havner i slottet til trollmannen ( den samme som han møtte i «Trollmannens læregutt» fra filmen «Fantasia» fra 1940). Fra slottet får Mikke tilgang til Ødelandet - en skjev, mørk verden befolket med Disney-karakterer som tiden har glemt. Ødelandet styres av Oswald, Disneys aller første karakter som gikk i glemmeboken da Mikke Mus ble en vedensstjerne. Oswald er naturlig nok rimelig bitter på Mikke, men hans sjalusi overskygges av at Ødelandet holder på bli ødelagt av Spøkelseskladden. Derfra og ut er det opp til Mikke og redde Oswald, Ødelandet og alle innbyggerne ( husker du kanskje Knaus Knegg?) fra den mørke trusselen.

«Epic Mickey» er i bunn og grunn et kombinerte eventyr -og plattformspill, men til å påvirke den animerte verdenen har Mikke trollmannnens pensel som han kan bruke både tynner og maling på til å manipulere omgivelsene. Resultatet er et Disney-eventyr du aldri har sett maken til og et spill der alle valg du tar vil ha ringvirkninger på hvordan det slutter.

«Epic Mickey» er et spill du vil spille mange ganger nettopp fordi disse valgene gjør at spillopplevesen forandrer seg underveis. En type spilldesign som egentlig kun Bioware med «Mass Effect 2» og «Dragon Age» har vært i nærheten av å mestre.

OPPTUR: «Epic Mickey» er som tittelen sier storslått Mikke.

NEDTUR: Kameraet knoter det til såpass mye at sekseren glipper -desverre.