– Mye av det jeg lager handler om å se hva som skjer når du fremstiller naturen som et produkt. Hva skjer når naturen blir filtrert gjennom teknologi? spør trondheimskunstneren Alexander Stav.

I sin utstilling utforsker Aleksander Stav hvordan naturen har blitt en av de mest suksessfulle produktene i vår tid.

Det er med verkene Boulder 1–3 at Stav har tatt turen til Røros. 3 mil utenfor sentrum av Røros, i retning Femunden fant han den perfekte steinen.

Steinen fant han ved å studere satellitt og flyfoto, gjennom Vestlandet, Trøndelag, Østfold og Vestfold.

- Jeg blir veldig engasjert i prosessen rundt det jeg lager, sier han.

- Det er under utviklingen at ideene tar form

Veggskulpturer

Kunstneren har laget svært detaljerte støpeformer av steinen. Resultatet er tre veggskulpturer som fremstår som kopier av natur, som nylagede deler av et konstruert landskap. Slik krever verkene at vi revurderer vårt forhold til naturen, og til hvordan vi tror på naturen, når den er filtrert gjennom digital teknologi, avstøpt ved hjelp av materiell teknologi, og fremvist som kunst i et galleri.

Se prosessvideo av arbeidet med å ta avstøpning av steinen øverst i saken.

Jubileumsverk

Den andre delen av utstillingen Egress, forteller Stav er et jubileumsverk.

- Egress markerer et punkt i historien der vi gjorde natur til underholdning.

I 2011 er det 150 år siden hvithvalen for første gang ble fanget levende og vist frem for et publikum. Den bidro til tidenes publikumssuksess for museet som stilte ut hvalen: Barnum’s American Museum i New York, et kombinert museum, raritetskabinett og menasjeri. Da den ble vist i 1861 representerte den et høydepunkt innenfor tradisjonen for kommersialisering av natur.

Håndlaget

- Skulpturene er laget for hånd. Og jeg er svært nye på at det skal være en nye finish. Det skal se plastikk. Så kunsten omhandler naturen, men er så langt unna det naturlige som du kan komme.

- Alt jeg gjør er styrt av fascinasjon og nysgjerrighet, forteller Stav.

Aleksander Stav har stilt ut i Skandinavia, England, USA og Brasil. I fjor hadde han soloshow ved Bergen Kunsthall og tidligere i år var han representert på The Armory Show i New York. Utstillingen “Cave in” er hans første separatutstilling i Oslo.

Utstillingen Cave in åpnet fredag 9.11 på galleri TM51 i Oslo.

Trondheimskunstneren er fascinert av naturen som produkt og eksprimenterer med natur filtrert gjennom teknologi.
- Skulpturen er glatt og polert som en moderne bil, sier Alexander Stav.