Sivertsen forteller at han har hatt mange flotte opplevelser om bord på hurtigruten, og han har hentet mye inspirasjon under sine mange reiser langs kysten. En reise med hurtigruten mellom Bodø og Kirkenes ble for eksempel brukt til skriving, og han sier kombinasjonen av storslått natur og den gode stemningen om bord ga en unik arbeidsro.

– En reise med hurtigruten er ikke bare en fantastisk naturopplevelse, men også en stor kulturopplevelse. Det spesielle med hurtigruta er at den ikke primært er et cruiseskip, men en livsnerve i de mange små lokalsamfunnene langs kysten. Det er en flott måte å reise på, og gir både nordmenn og utenlandske turister et helt unikt innblikk i norsk kystkultur, sier Sivertsen.

Laget film med Eggum

Artisten er for øyeblikket ikke i gang med noe nytt plateprosjekt, men regner med at det ikke blir så altfor lenge til han begynner å skrive på noe nytt. Han har den siste tiden vært aktiv med mer enn tekstproduksjon, og har blant annet sammen med Jan Eggum produsert filmen «Ta meg med» som er en musikalfilm basert på Sivertsen og Eggums egne tekster.

Han deltok også i første sesong av programmet «Hver gang vi møtes» på TV2 i 2012, og synes det var svært morsomt å være med. TV2 er nå i gang med forberedelsene til sesong tre, og Sivertsen tror det er lettere for artister å takke ja til å delta i programmet nå som de vet mer hva det går ut på.

– Jeg visste jo ikke helt hva jeg gikk til, men ble veldig positivt overrasket. Det var spennende å samarbeide med andre artister, og det fine med programmet er at det virkelig er musikken som er i fokus.

931 turer med hurtigruta

I tillegg til Sivertsen, sto blant annet Trondheims egen Malin Reitan, Bandwagon vinnerne Bon Bons, den finsk-samiske rapperen Ailu Valle, samferdselsminister Marit Arnstad og ordfører Rita Ottervik på invitasjonslisten. Frode Alnæs var konferansier, og bidro med mange varme ord til jubilanten.

En spesiell gjest var verdensrekordholder i antall hurtigrutereiser, ålesunderen Jan Arild Hagen. Han har reist hele 931 turer med skipet, og har opplevd både sol og storm. Han stortrives om bord, og synes hurtigruta er den suverent beste måte å reise på.

At Hurtigruten vekker varme følelser hos mange, viste også de mange publikummere som hadde trosset et heller hustrig vær for å delta i feiringen.

Revolusjon i 1893

Det var med andre ord ingen tvil om at det var en bauta i både norsk samferdselshistorie, samfunns- og kulturliv som i dag feiret 120 år. Siden «DS Vesteraalen» den 2. juli 1893 la ut fra Trondheim kai med kurs for Hammerfest, har da også hurtigruta spilt en viktig og allsidig rolle i Norge, både i transporten av folk og varer. Opprettelsen av ruta Trondheim – Hammerfest i 1893 var intet mindre enn en kommunikasjonsmessig revolusjon, og fikk særlig store konsekvenser for postgangen til de mange små kystsamfunnene nord for Tromsø.

Men også for Trondheim har hurtigruta hatt stor betydning, ikke minst for byens turistnæring. Omtrent 65 000 mennesker enten starter eller avslutter sin reise med hurtigruta i Trondheim, og dette betyr både penger og publisitet for byen.

Som seg hør og bør ble arrangementet avsluttet med at hurtigruta «MS Kong Harald» la fra kai med kurs nordover. Akkurat som for 120 år siden. Det hele til stor jubel for de mange frammøtte.

Halvdan Sivertsen var glad for å kunne delta i feiringen av Hurtigruta Foto: MARIUS SUNDE TVINNEREIM
I anledning Hurtigrutens 120-årsfeiring var Halvdan Sivertsen på scenen mens jubilanten lå til kai i Trondheim Foto: MARIUS SUNDE TVINNEREIM