«H.M. Kongen har utnevnt sakprosaforfatter Vera Komissar, Trondheim til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for hennes innsats for religiøst mangfold», skriver ordenssekretær Sven Gj. Gjeruldsen ved Det kongelige hoff i en pressemelding.

Selve dekorasjonen overrekkes under et arrangement i syngagogen i Trondheim torsdag 25. august.

Skolebesøk

Vera Komissar har blant annet skrevet boken «På tross av alt» om ektemannen Julius Paltiels (døde 7. mars 2008) opplevelser under andre verdenskrig.

Sammen med Paltiel har hun gjort Holocaust samt jødenes religion og historie til sin livsoppgave. Ekteparet reiste rundt på skolebesøk i hele landet for å lære barn om krigens redsler, for å unngå at grusomhetene skjer igjen. I tillegg tok de tidlig ansvar for omvisningen i synagogen og det jødiske museet i Trondheim.

«Belønning for utmerkede fortjenester»

Den Kongelige Norske St. Olavs Orden tildeles som «belønning for utmerkede fortjenester for Norge og menneskeheten», kan man lese på kongehusets nettsider.

Ordenen er oppkalt etter helgenkongen Olav den hellige, og er inndelt i gradene storkors, kommandør og ridder. Storkors med kjede er ordenens høyeste grad.