- Uten å bli for pretensiøs, kan du si filmen handler om ensomhet i en industriell verden og hvordan vi ser på folk rundt oss, sier Oscar Udbye som for tiden tar en bachelorgrad i film på University of York i England.

I «Noen ting som skjedde 9. mars» blir vi tilskuere til seks hverdagslige historier som ville gått i glemmeboken hadde den ikke blitt fanget opp av et kamera.

Filmen, som er skutt i Trøndelag, er allerede vist på en mengde filmfestivaler i USA, England og Australia. «Noen ting som skjedde 9. mars» vant prisen Royal Television Society Yorkshire Student Awards – Best fiction 2012.

- Jeg har samarbeider fast med fotograf og klipper Tommy Eggen, som jeg har kjent i mange år. Han har vært med fra start til slutt på denne filmen også, forteller Oscar Udbye.

Etter å ha vunnet denne prisen vil filmen gå videre til London neste mai for å konkurrere mot en håndfull filmer fra de beste universitetene og filmskolene i det som er Englands største interesseorganisasjon for Tv-bransjen.

- Jeg fikk nettopp kunngjøringen om at den i tillegg er blitt tatt ut til Next Frame 2013, en turnerende studentfestival. Det vil si at den i løpet av 2013 vil bli vist på universiteter og kinoer over hele USA, forteller Undbye.

- Det som skjer nå er veldig spennede, men jeg har ikke helt oversikt hvilke steder den skal innom ennå.

Annerledes

- Jeg tror at grunnen til oppmerksomheten filmen har fått, er at den er utypisk for mye av det som lages i England nå. Om folk har likt den eller ikke er veldig splittet. Det er mange som ikke har likt den, ler Udbye.

- Det kan virke som om skandinavisk kultur er litt i vinden nå.  De som er positive ser noe annerledes i filmen en det som er i tiden, fortsetter Udbye.

- Men det bildet jeg tegner av Norge er jo et deprimerende. Jeg har vært veldig inspirert av den svenske regissøren Roy Andersson.

Roy Andersson er kjent for filmene «Sanger fra andre etasje» og «Du Levande». Undertegnede kan etter å ha fått muligheten til å se Udbyes film bekrefte at den mørke humoren og den grå atmosfæren også er til stede i «Noen ting som skjedde 9. mars». Som Andersson bruker også Udbye et statisk kamera som virkemiddel for å få seeren til å føle seg som flue på veggen.

- Vi klipper ikke i scenene og lar kameraet stå fast, slik at kameraet virker som en ufrivillig observant, forteller Udbye.

Øverst i saken kan du se en smakebit på «Noen ting som skjedde 9. mars».

Den unge filmregissøren fra Trondheim får oppmerksomhet ved å lage film om det ensomme og deprimerende ved å leve i en industriell verden. Foto: Foto: Privat