Etter en kort juleferie, var det på'n igjen for Kvelertak da bandet lørdag 18. januar ble ropt opp på scenen i Stavanger konserthus som vinneren av årets metalplate under Spellemannprisen.

– Det var en veldig kjekk kveld. Jeg var mest fokusert på å spille og kunne slappe skikkelig av etterpå. Derfor ble jeg veldig satt ut av å vinne prisen, sier vokalist Erlend Hjelvik i Kvelertak.

Det publikum i Stavanger konserthus og tv-seerne ble satt ut av, var gjestene bandet hadde med seg på scenen. Under «Evig Vandrar» ble de flankert av de andre hjemmefavorittene Morten Abel og Thomas Dybdahl.

– Det var en idé som kom til oss på et nachspiel under den forrige USA-turneen. Siden vi skulle spille i Stavanger, hvorfor ikke ta med dem på scenen. De sa ja umiddelbart.

Pust i bakken

Hjelvik og resten av Kvelertak brukte juleferien til å ta en pust i bakken. Allerede i januar fortsetter livet på veien. En ny USA-turné, foreløpig uten dato, og festivaljobber sammen med Metallica venter dem. I tillegg starter prosessen med å hamre ut låter til tredjealbumet, som Hjelvik tror vil ta kortere tid å lage enn de to første. Med andre ord fortsetter Kvelertak i høyt tempo. 2013 bød på turneer i USA, Europa, Australia og Japan, og plata «Meir» havnet nest øverst på Rolling Stones liste over årets beste metalutgivelser. Spin rangerte plata som den 34. beste på sin topp 50-liste over utgivelser uansett sjanger.

– Det er veldig stas. Slike lister er bra, fordi de minner folk på hva som er gitt ut. De fører til at nye folk oppdager oss.

Hyllest av verdens største musikkmagasiner til tross; en konsert i San Francisco stikker seg ut som fjorårets høydepunkt for Kvelertak.

– Kronprinsparet sto blant publikum. Det var sært i seg selv. I tillegg var James Hetfield der, og dermed ble konserten den mest bisarre opplevelsen noensinne. Roskilde-konserten for 50000 publikummere var et annet høydepunkt, mimrer Hjelvik.

–Spiller nye låter

Mandag 3. februar spilte stavangerbandet rusfri konsert kulturhuset Isak, på en av sine første konserter i det som blir årets første turné.

– Vi har hatt et par dager med preprod i Oslo, og jeg kan love noen gamle sanger vi ikke har spilt på lenge, men også noen helt nye. Det blir et litt annet type sett enn det folk er vant til.

–Strengt på hyblene

– Vi har hatt workshops med yngre band før. Når man skal spille ungdomskonserter, er det gøy å ta en runde med dem før lydsjekken. Å gjøre noe nyttig, sier Hjelvik.

I kveld gjester de Storsalen i Samfundet. Showet er de ikke nervøse for; Kvelertak kommer til å gjøre greia de med hell har gjort for amerikanere, japanere, australiere og for 50000 på Roskilde.

– Jeg håper bare folk er greie etterpå. Det er ganske strengt der, samtidig som det er lett å gå seg vill. Det viktigste er at folk gir oss ølbonger.