«Kanestraum» er tittelen på det nye verket som urfremføres under Tahiti-festivalen i helga. Det skjer med et band bestående av Hilde og Helge Norbakken, Rune Andersen, Per Mathisen, Morten Huuse og Roy Powell.

Tekst av Edvard Hoem

- Teksten er også underveis. Den har jeg bestilt hos Edvard Hoem på reise i Italia. Jeg har overfor ham utvekslet mine tanker med verket og hva som ligger i musikken. Edvard ble litt rørt. Vi har aldri samarbeidet tidligere, men jeg kjente på at jeg ønsket en libretto på nynorsk. Så jeg nynnet i vei på telefonen. Kanestraum i Tingvoll ligger språklig i et nynorsk leie. "Kanestraum" er musikk jeg har skrevet på de siste to årene i en fase av livet der det har vært endringer. Jeg har startet på nytt, og igjen har jeg fått det til her på Kanestraum, som flere ganger tidligere med verk som "Vitae Lux" og "Donna Bacalao". Det flyter godt for meg her ved straumen og Halsafjorden, sier Frode Alnæs.

Mitt «Kanestraum»

Dette er familiestedet til Alnæs. Like borti svingen noen hundre meter fra ferjekøen Kanestraum-Halsa er det skjedd endringer siden sist vi var på besøk. Hytta er reist på nytt. Samme sted, Bjønnaneset, men ny arkitektur som bringer lyset inn sammen med små og store naturopplevelser. Her er et musikkrom som ligger i vannkanten.

- Det er her jeg har vokst opp i helger og ferier. Alle har sitt "Kanestraum", et sted der vi finner ro, kan undre, bli fylt av ydmykhet og kjenne på stillheten. Jeg har flyttet fra Kristiansund til Oslo. Dette er hytta jeg kommer tilbake til. En endring i livet er også ny kjæreste. Det er skiftinger i livet akkurat nå. Noe av dette vil publikum merke i den nye musikken, sier Frode.

Vil vite mer historie

Det er historisk sus over stedet Straum der Kane-slekten slo seg ned på 1400-tallet og fikk adelig sete. Mektige folk levde her med posisjoner som riksråd eller ridder, og Kane kom opprinnelig fra Brandenburg til godset på Straum, som så ble til Kanestraum.

- Jeg kjenner lite til det historiske her, så dette vil jeg vite mer om, sier Frode Alnæs.

- Kanskje kan historien om Straum gi inspirasjon til mer musikk når jeg bare får lest meg opp på stoffet, sier han.

«Klippson Bacalaocaster»

En så leken mann som Frode Alnæs blir svært så alvorlig når han snakker om sin indre greie, at han er inne på grunntonen i seg selv. Som kontrast til alvoret og skiftingene drar han et riff til ære for lemenåret; hurtig og fresende. Da ler han godt igjen. Det er kort vei fra alvor til skjemt.

Frode Alnæs har også en ny gitar han vil vise frem, og som er bygget av en kar i Moss som har brukt skrei og klippfisk som tema for nytt gitardesign.

- Jeg har realisert drømmen om en "Klippson Bacalaocaster". Er den ikke fin?

Tahiti-festivalen går denne uka i Kristiansund. Frode er tilbake for fullt på scenen. Dette er blitt Nordmøres desidert største musikkfestival. Det er mange dyktige artister, og det internasjonale innslaget er Love hurts-bandet "Nazareth". Andre artister er Dag Ingebrigtsen, Stage Dolls, Kråkesølv og DeLillos.

Ny gitar og mye ny musikk fra Frode Alnæs. "Kanestraum" presenteres første gang lørdag kveld. Foto: PAULO PAGANI
Endringer i livet. Foto: PAULO PAGANI
Flyt i skrivingen på Kanestraum. Foto: PAULO PAGANI