- Det er veldig tidsriktig å gjøre dette samarbeidet. Alle de store operascenene i verden samarbeider i dag, sier direktør i Trondheim Symfoniorkester Roar Leinan.

Stormen konserthus i Bodø var fylt til randen da den russiske operaen «Eugen Onegin» hadde premiere lørdag. På scenen stod TSO Musikkteater og Nordnorsk opera.

- Det var kjempeflott stemning i Bodø, sier Leinan som var til stede under premieren.

Terningkast seks

Han synes det er ekstra artig at anmelderen i Avisa Nordland ga stykket terningkast seks.

- En kjempestyrke med stykket er hele sanglaget. Audun Iversen og co er et elitelag. Akkurat som Magnus Carlsen og langrennslandslaget er det i sitt fag, sier direktøren.

Operaen er skrevet av den russiske komponisten Pjotr Tsjajkovskij og er basert på en roman av Alexander Pusjkin. Leinan vil plassere operaen på topp ti-listen innenfor bransjen.

- Det er en utrolig sterk historie. Det er ordentlig dikting som ligger i grunn, og skiller seg derfor ut fra en italiensk såpeopera, sier han.

Forståelig og gripende

Leinan forteller videre at man ikke trenger å ha et sterkt forhold til stykket for å gå og se det.

- Den inneholder kjent musikk, og historien er veldig fint fortalt. Den er både forståelig og gripende, sier han.

Direktøren er veldig fornøyd med hvordan regissør Ivar Tindberg har jobbet med stykket.

- Han har gjort det på en vakker og stilfull måte. Han har sin egen touch og vri som løfter den fra en litt støvete opera til en mer akutelisert opera, sier han.

- Postma har kjempekvaliteter

Blant koret er flere trøndere med. Trondhjemmer Kari Postma spiller den kvinnelige hovedrollen Tatjana i stykket. Leinan er imponert over operasangeren som er et kjent navn på europeiske operascener.

- Postma har kjempekvaliteter i denne rollen. Det er utrolig vakkert og en kjempeprestasjon av henne, sier han.

- Kan bli mer samarbeid

Leinan synes det har vært fint å samarbeide med Nordnorsk Opera og Symfoniorkester.

- Det har vært en fin prosess å samarbeide med operaen i nord. Det kan sikkert bli mer samarbeid. Både sørover og nordover, sier han.

Kun TSOs vokalensemble er med nordover. Selve orkesteret skal spille når operaen vises i Olavshallen 28. februar. Den fellese produksjonen har nå først en liten turné i Nord-Norge hvor den også skal vises i Tromsø og Harstad.

- Olavshallen vil bli fylt med vakre bilder og musikk. En og annen tåre vil nok renne ned på parketten også, sier Leinan.

Operaen er skrevet av den russiske komponisten Pjotr Tsjajkovskij og er basert på en roman av Alexander Pusjkin. Foto: tom antonsen