Hovedpersonen Ida (36) er kronisk singel, bare tanken på å leve sammen med noen er klaustrofobisk. Hun er deskjournalist i Adresseavisen i Trondheim, bor på Solsiden, spiser take away-pizza fra Una og går ikke av veien for en flaske vin når det måtte passe seg. Faren er død og den materialistiske, Chanel-befengte moren bor på den spanske solkysten sammen med sin femte rike mann.

– Ida har tilsynelatende kontroll på livet sitt, men sliter med sine indre demoner. For å holde mørket på avstand, har hun et utagerende sexliv og løper milevis på tredemøllen, forteller Hege Arstad.

Bøker om spiseforstyrrelser

I slutten av mai utgir hun sin første roman, «Føkka opp». Tidligere har hun gitt ut to selvbiografiske bøker om sitt liv med spiseforstyrrelser, «Gal…jeg? Nei, bare litt spiseforstyrret» og «Fra asken til ilden».

– Jeg hadde en plan om å skrive en tredje bok om spiseforstyrrelser, som skulle handle om at jeg ble frisk. Det skjedde ikke, jeg er fortsatt ikke frisk. Men jeg veier ikke 29 kilo lenger, sier Arstad åpenhjertig.

Som følge av sykdommen er hun uføretrygdet, men har brukt kreftene hun har til å skrive historien om Ida.

– Jeg har ruget på denne historien lenge, men det har tatt tid å skrive. I de selvbiografiske bøkene var det relativt lett å beskrive egne tanker, erfaringer og følelser. Romanen krever mer research og evne til å skape fiktive personer som framstår som troverdige. Men det har vært veldig artig «å ta'n helt ut», jeg har sluppet å ta hensyn til virkelige personer.

Mørk hemmelighet

Ida-karakteren er kynisk og har en temmelig mørkmalt livsanskuelse. Hun tror hun er skrudd sammen slik, men det skal vise seg at en mørk hemmelighet fra fortiden er årsaken til at hun holder andre mennesker på avstand. Tilværelsen krakelerer når hun er utro med mannen til bestevenninnen – den oljeglatte eiendomsmegleren Thomas.

– Utroskapen setter i gang noe utover det moralske i Ida. Det forbudte forholdet setter i gang en prosess som til slutt blir et vendepunkt i livet hennes.

Jobben som deskjournalist innebærer at hun redigerer tekstene til andre journalister. Hun innser etter hvert at hun også har redigert sitt eget liv.

– Og sånn er det kanskje til en viss grad med oss alle, vi former ubevisst vårt syn både på oss selv og tilværelsen.

Northug

«Føkka opp» er en trondheimsroman lagt til noen måneder 2014. Gjennom journalisten Ida får vi ta del i nyhetsbildet, blant annet Petter Northugs fyllekjøring på Byåsen. Ida observerer dessuten Northug på et av Trondheims utesteder som hun avskyr, nemlig Søstrene Karlsen.

– Ida omtaler Søstrene Karlsen som et rosa helvete som frekventeres av 20-åringer med gullfiskmunn og 40-åringer i midtlivskrise?

– Haha, i likhet med Ida er jeg mest glad i litt brunere barer, som eksempelvis Moskus. Jeg får vel ikke komme inn på Søstrene Karlsen etter denne romanen, ler Arstad.

– Men husk at dette er en roman og Ida er en fiktiv person, presiserer hun.

– Eiendomsmeglere får også passet sitt påskrevet?

– Det er ikke flere klyser i meglerbransjen enn i andre. Men jeg synes det passet bra at karakteren Thomas var en rik, forfengelig eiendomsmegler med stort ego og designerdress fra Retro.

Forfatteren har kost seg i arbeidet med å tegne fram det overfladiske, nyrike A4-livet som stadig flere trøndere lever ut. Velstelte mødre med Michael Kors-veske, barn i Ralph Lauren-klær og tenåringer hvis største livskrise hittil er at Canada Goose-jakken de bestilte på nettet er falsk.

– Jeg ville få fram den tida vi lever i der stadig flere får bedre råd og markedsfører sine perfekte liv på sosiale medier.