En av årets mest prisbelønte filmer på Island er en folkekomedie med mørke og såre undertoner. «Skyggen fra treet» viser hvor galt det kan gå når naboer krangler hagelangs om trær som skygger for sola. Filmen starter som en besk parallell til svenske «En mann ved navn Ove», men sklir over mot en mer kjølig blanding av komedie og familiedrama med gammelt agg.

Filmen starter med at hovedperson Atli blir kastet ut hjemme etter at samboeren fersker ham mens han ser på video av at han har sex med ex-dama. Han tar inn hos foreldrene, som er i en tilspisset krangel med naboen om et tre som kaster skygge over solsiden av hagen.

Sol og skyffe: Selma Björnsdóttir spiller en kvinne som får soltiden i hagen kraftig redusert av naboens tre i den beske islandske komedien «Skyggen fra treet».

«Skyggen fra treet» er godt regissert og spilt. Som besk komedie er den langt bedre på å skildre menneskelig dårskap enn å få fram de gode sidene til sine figurer. Det gjør humoren kjølig og grotesk, på ganske godt, men også litt hjerteløst. Til en film det er lettere å bli ganske imponert og underholdt av enn glad i.

Anmeldt av TERJE EIDSVÅG

Les også anmeldelsen av «Hereditary», årets beste skrekkfilm ifølge vår anmelder