#hvaerleutenfest?

Denne emneknaggen har du kanskje sett på sosiale medier de siste ukene. Etter lengre tids erting på sosiale medier slipper festivalen Leutenfest - for det er en festival - i dag konseptet og de fleste artistene.

– Vi har gjort research og mener bestemt vi er eneste festival i Norden som fokuserer på både elektronisk musikk og hiphop, sier Robert L. Jomisko, en av de fire i styret for festivalens arrangør Trondheim Elektroverksted.

Sammen med Andrew Anfinnsen (som booker artister til Brukbar & SUPA), Aleksander Schei (har bakgrunn fra Natt&Dag) og Stephen Ørmen Johnsen (styreleder i Tempo og elektronikaprodusent med arrangementserfaring), ønsker Jomisko (en av driverne av det toneangivende elektro-labelet Dødpop) å grave dypere i sjanger som har vokst kraftig i Trondheim de siste årene.

Festivalen holdes 21.-22. mars under samme tak på Byscenen, Brukbar og SUPA, lokaler som så sent som i fjor gjorde nytten under Trondheim Calling.

– Hiphop og elektronisk musikk er blitt mer stuereint også for mer rockpregede festivaler, samtidig mener vi at vi sitter på spisskompetanse til å sette nye og spennende ting på agendaen, sier Anfinnsen.

Arrangøren har satt sammen en Spotify-spilleliste med smakebiter fra programmet. Hør den i spilleren til høyre for saken eller direkte i Spotify.

Storfint besøk

Festivalen satser på en blanding av lokale, nasjonale og internasjonale artister og gjester. Leutenfest får blant annet storfint besøk av Peanut Butter Wolf, grunnlegger av Stones Throw Records, en av de viktigste plateselskapene for indie-hiphop og neo-soul siden oppstarten i 1996 og hjem til artister som J Dilla, Madlib, Dâm Funk, Mayer Hawthorne, Aloe Blacc og Homeboy Sandman (sistnevnte blir med på lasset til Trondheim).

Det blir også visning av «Our Vinyl Weighs a Ton» en fersk dokumentar om selskapet.

Om du har sansen for den kosmiske discoen fra Todd Terje og Lindstrøm, har duoen Idjut Boys fra London vært selve originalen og inspirasjonen i 20 år. Nå kommer de til Trondheim. Det blir artister fra trendsettende selskaper som Ninja Tune og Ed Banger Records.

Fra Norge kommer nylig Spellemannprisvinner Ralph Myerz, Yoguttene, mens Sandra Kolstad og Sprutbass' nye samarbeidsprosjekt Glamstar har livedebut. Midt-Norge er representert blant annet gjennom Rytmeklubben, Conurbia, Raw Juice og Kaptein på Skuta med Helgeland 8-Bit Squad.

Se hele programmet

Deler samplingkulturen

Så vil noen muligens innvende at elektro og hiphop ikke er verdens mest åpenbare sjangerkombinasjon.

– Tidlig hiphop var ofte basert på elektro-beats. Dessuten står samplingkulturen, hangen til graving i musikkhistorien, sterkt i begge sjangrene, forklarer Anfinnsen.

– DJ-en er viktig i begge kulturer, skyter Johnsen inn, mens Jomisko forteller at han ofte ser en flytende overgang mellom aktører i de to sjangrene.

– For eksempel har mange som har vokst opp med å høre på hiphop tatt veien over mot det elektroniske, og omvendt, sier han.

– Det skal bli en bra fest over tre etasjer, målet er at det skal virke som én stor klubb, med kvalitetsmusikk hele veien. Vi vil utsmykke Byscenen blant annet med videokunst, gjøre den mørkere og mer klubbaktig, forklarer Anfinnsen, som har tro på at publikumsgrunnlaget er godt nok. Studentmassen er vant til musikken, EDM (Electronic Dance Music) har enorm kommersiell gjennomslagskraft, og ikke minst er trondheimspublikum oppdratt gjennom mange år med kompromissløs booking på SUPA.

– «Leute» er jo tysk for folk, så sånn sett kan en si vi tar sikte på en folkefest. For viderekomne, riktignok, smiler de.

Peanut Butter Wolf grunnla i 1996 plateselskapet Stones Throw, et selskap som siden er blitt toneangivende innen indie-hiphop. Han tar med seg platespillere og videoprosjektor til Leutenfest.
Yoguttene fra Bergen var den store undergrunnshypen i norsk hiphop i fjor. Gjengen er klare for Leutenfest.
Ralph Myerz kommer rett fra Spellemannpris til Leutenfest.