«Hobbiten: En uventet reise» hadde premiere i Trondheim natt til onsdag 12. desember. Hundrevis av fans møtte opp for å se filmen, som er den første i en ny trilogi fra Tolkiens eventyrverden.

- Det er den beste filmen jeg har sett i hele mitt liv, jeg er helt matt, sier Andreas Michalsen da han kommer ut av kinosalen.

Han forklarer at han ble dratt rett inn i historien, og at Peter Jackson har gjort en grundig jobb.

- Jeg holdt pusten på de spennende punktene, og ønsket at den bare skulle fortsette og fortsette, sier Michalsen.

- Balanse mellom humor og store slag

Historien i «Hobbiten: En uventet reise» finner sted flere år før handlingen i «Ringenes herre». Her møter vi Frodos onkel, Bilbo Lommelun, som blir med trollmannen Gandalv ut på eventyr sammen med 13 dverger. På denne reisen kommer han over en magisk ring, som spiller en viktig rolle i «Ringenes herre».

Mikael Leksen (18) sov i kø for å skaffe seg premiere-billetter, og sier «Hobbiten»-filmen har en litt annen stemning enn «Ringenes herre»-filmene.

- Den er litt mer eventyraktig, og hadde en fin balanse mellom humor og store slag, sier Leksen.

Daniel Buerengen sier filmen var helt fantastisk, og at tilleggene bak i «Ringenes herre»-bøkene er godt integrert i historien.

- Peter Jackson har fått med mye som er viktig. Jeg har ventet lenge, så det var veldig rørende å se filmen for første gang. Orkene var dog ikke så kule som i «Ringenes herre»-filmene, sier Buerengen.

Blandet kritikk

«Hobbiten: En uventet reise» hadde verdenspremiere i New Zealand 28. november, og i størsteparten av Europa har den premiere mellom 12. og 14. desember.

Adresseavisens anmelder Terje Eidsvåg gir filmen terningkast 4, og skriver at en «effektsterk oppblåsing av en historie for liten til filmen gjør svakhetene tydeligere i storfilm som imponerer mer i detaljer enn helhet».

Kinosjef Egil Akselsen mener at en firer i Adresseavisen er uhørt.

- Dette er en kjempefilm som fortjener terningkast fem, smiler han.

Internasjonalt har filmen fått blandete kritikker. The Independent skriver at filmen har gode actionscener, og anmelderen i The Guardian mener at Martin Freeman er perfekt som Bilbo.

The Hollywood Reporter skriver at det tar lang tid før handlingen kommer i gang, og anmelderen i Daily Mail skriver at «hvis du ventet på et mesterverk, må du senke forventningene dine».

Første film i en trilogi

«Hobbiten: En uventet reise» er den første filmen i en trilogi basert på J. R. R. Tolkiens barnebok «Hobbiten, eller Fram og tilbake igjen» fra 1937. De to andre filmene «Hobbiten: Smaugs Ødemark» og «Hobbiten: Fram og tilbake igjen» kommer ut i 2013 og 2014.

- Det er den beste filmen jeg har sett i hele mitt liv, mente Andreas Michalsen (til høyre). Her sammen med Kristin Michalsen (fra venstre) og Mathea P. Widding før filmen startet. Foto: Simen Meisdal