I sommer fikk vi hakeslipp da festivalgründer Sveinung Sundli annonserte at hip hop legendene GZA og Raekwon fra Wu-Tang Clan gjestet Familien. Med å booke Wu-Block har den lille konsertscenen igjen sikret seg noen av hip hopens aller største navn. 30. november blir det nok en gang liv i Trondheim.

Siste gang amerikanske rappere kom til Trondheim ble det bookingkaos. Konserten med hip hop-legendene Wu Legends ble avlyst på Vannspeilet-festivalen og en norsk konsertorganisator stakk av med flere hundre tusen kroner av konserthonoraret. Det ble tapt penger i alle ender. Etter mye jobb og megling spilte deler av Wu-Legends likevel på puben Familien.

Wu-Block består i hovedsak av Wu-Tang Clan legenden Ghostface Killah og Sheek Louch fra D-Block. Ghostface Killah var en av de som opprinnelig skulle opptre på Vannspeilet.

- Nå markerer vi oss virkelig med å følge opp det vi har sagt om å promotere hip hop, sier Sveinung Sundli om bookingstuntet. Bak baren på Familien rister en kollega på hodet. Rent økonomisk er dette vel dristig.

- Her går vi nok i tap uansett om konserten blir utsolgt, ler Sundli, som presiserer at han har fått dem billig tatt i betraktning hvor store navn det er snakk om.

Fra bråk til respekt

Selv om Vannspeilet-festivalen på Orkanger ble en trist vise, så kom det noe godt ut av det, all motgang til tross.

- Jeg tror jeg vant respekt ved å holde meg løsningsorientert når det begynte å ramle sammen. I fellesskap fikk vi til den best mulige løsningen og det tror jeg ble lagt merke til, sier Sundli.

Manageren Eva Ries forteller til Adresseavisen at de fortsatt har et krav ute til den nå anmeldte konsertorganisatoren på 90 000 dollar.

- Sveinung plukket opp bitene etter katastrofen og ble redningen, forteller Ries.

- Når vi velger eksklusivt å komme til Familien så er det en blanding av at han var profesjonell sist gang, og at artistene hadde en veldig positiv opplevelse i Trondheim. Ghostface var jo en av de som ikke spilte på Familien sist, så jeg syntes å ta turen dit nå var en god idé som ga mening. Vi har ikke hatt noen kontakt med andre i Norge så det ser ut som dette blir en eksklusiv mulighet for å se nytt materiale med Ghostface, sier hun.

- Er det sånn at dere nå er innom alle de intime scenene i Europa?

- Å nei, dette er "by far" den minste scenen vi har på turneplanen. Nå har ikke jeg vært på Familien selv, men jeg har sett bilder og det ser jo ut som det er fest i stua til noen, ler Ries.

En fot i miljøet

Sveinung Sundli har en sterk magefølelse på at om han skal fortsette med konserter, så må han knytte seg til hip hop miljøet.

- Om ti år spår jeg at rocken er like avhengig av kunstig åndedrett som folkemusikk og jazz, sier han.

- Likevel står jeg for det jeg har sagt. Jeg har ikke egentlig noe særlig sans for hip hop. Men kulturen og folkene, det er artig. Hip hop er rock 'n' roll, konkluderer Sundli, som nå er spent på hvordan konsertnyheten blir mottatt.

- Jeg håper bare vi selger mye øl og får nye kunder. Vi skal tross alt holde på i fem år til.

Konserten med Wu-Block kan du få med deg på Familien 30. November.