Et skakt telt er slått opp ved inngangsdøren til Prinsen kino. Musikk høres. Godt plantet i et par lenestoler inne i teltet sitter to karer. Brødre, og langt over gjennomsnittet interessert i Tolkiens eventyrverden. Etter en natt ute i det fri, må de fortsatt vente til 7. oktober klokken 9, før de har sikret seg gullbilletten til verdenspremieren på Hobbiten.

Administrative oppgaver

Disse to uteliggerne blir ikke jaget vekk. Her er det heller ikke Trondheim Kino som bestemmer reglene, men den førse i køen. Slik har det alltid vært i kømiljøet. Frank Robert (32) og Ole Jørgen (27) Skogstad tar de administrative oppgavene som er gitt dem på alvor. Hittil har de god kontroll, med nedskrevne regler, og navneliste på dem som har slått leir. Foreløpig står det to navn på listen.

Opprop

– Vi vet om tre til som kommer i løpet av helgen, men når det røyner på og vi blir en 20–30 stykker så vil det bli opprop hver time fra klokka åtte om morgenen til klokka tolv på kvelden, forteller Frank Robert Skogstad.

Får du flere anmerkning på en dag, kan du miste plassen. I regelboka de selv har forfattet, gis det disposisjon til et par timer jobb eller skole, om det er prekært. Du kan også hoppe over et opprop om dagen, til en dusj eller handletur. Disse reglene er myke skal vi forstå Frank Robert, som selv jobber i utelivsbransjen. Han har måttet sjonglere litt for å få det til, men jobben mener han skal gå an å kombinere med Hobbitkø og sine egne køregler. Den største utfordringen blir været. Det er meldt regn fra neste torsdag.

– Planen var egentlig å komme søndag en uke før, men vi fikk med oss at det var slått opp et par telt allerede ved Colusseum i Oslo. Vi tok ingen sjanser og impulsivt hoppet vi av bussen og benket oss ned. Så i natt sov vi uten telt, men vi har ordnet oss bra her nå. Planen var hele tiden å være først denne gangen.

Tidlig ute i Oslo

Nikolai Freund fra Colusseum kino i Oslo kan fortelle at de hadde avspark på fredag og at de har hatt tre store telt på området siden forrige søndag. Altså to uker før billettsalget.

- Nå har vi forberedt oss godt for at dette kan komme til å bli stort. Vi har satt opp en vegg med strøm, storskjerm og ladestasjoner. De får også mulighet til å bruke internett.

Da «Atter en konge» kom i 2003 var det over hundre som sov i telt, soveposer og under åpen himmel, før billettluka åpnet i Trondheim. Frank Robert sov selv på et par paller med presenning. Da måtte hele følget flyttes til Marinen og det ble skikkelig leirstemning.

Store forventninger

Skogstadbrødrene er nærmest for veteraner å regne i det trønderske billettkømiljøet. Ole Jørgen har ligget i kø på samtlige «Ringenes Herre» filmer, og Frank Robert sikret seg en respektabel 15. plass på den siste filmen, altså «Atter en konge». Da satt han på rad fire. Nå med full valgfrihet går han for midten på rad seks. Da blir det kjøpt billetter til hele familien. For det er mor Skogstad som er skyld i den vanvittige Tolkien-interessen.

– Men nå gleder vi oss til det kommer flere folk da, sier Frank Robert.

Begge to har trua på at regissør Peter Jackson greier å overføre boka til det som nå blir tre filmer om hobbiten. På spørsmål om det ikke blir rart å gi den ene boka som kom før Ringenes Herre så mye som tre filmer, vil ikke Frank Robert spekulere før de er sett, men svarer som så:

– De kommer uansett til å bli bedre enn de nye Star Wars-filmene, og siter meg gjerne på dette. Det finnes bare tre Star Wars-filmer.

Tatt på senga

Spesialbehandling skal den harde kjernen ha. Senterleder for Prinsen, Carrie Louise Vigen, og film– og markedssjef Eli Gjerde er begge ute og tar dem imot. De får kaffe og sjokolade før Carrie går inn for å koke kyllingsuppe.  Her vises det omsorg. Man skal ikke lide for mye for de beste sitteplassene heller.

- Dette her blir en stor begivenhet, men vi ble litt tatt på senga. At de skulle komme så tidlig som nå trodde vi virkelig ikke. Vi måtte bare forte oss og ordne i stand og laminere kølapper. I tilfelle regn, smiler Vigen som kan fortelle at det vil bli gjort noen arrangementer med premier når det begynner å nærme seg.

- Det ringte faktisk en far hit i går og spurte om det var aldersgrense for å komme og sove over i køen. Han ville bare si at sønnen på 15 hadde lov hjemmefra, ler Vigen.

Her er reglene du bør følge om du ønsker å sove ute for tiden. Foto: Isak Horgar
- De samler jo på alt mulig som har med filmen å gjøre, sier Vigen. Dette kan bli et samleobjekt. Foto: Isak Horgar
Selve filmen blir ikke å se før 12. desember. For billetter til første visning bør du ha sovepose. Foto: Isak Horgar.