«Jeg skammer meg ikke over å offentlig si at det nest etter teologien ikke finnes noen kunstart som kan måle seg med musikken. Bare musikken kan skape det som teologien på en annen måte oppnår, nemlig å berolige og å glede menneskets sjel.»

Det var biskop Ingeborg Synnøve Midttømme som åpnet operafesten i år med å trekke linjen fra Luther til den moderne menighet. Sitatet passet fullkomment på operasesongen 2011 i Kristiansund. Gudstjenestens historie er også kirkemusikkens historie gjennom salmesang på morsmålet.

Sogneprest Torbjørn Brøske i Kirkelandet kirke fortalte at han hadde lest kirkeloven nøye etter at samarbeidet med operaen startet, og han var trygg i og med at biskopen selv var klageinstans. Alt var i gode hender.

Et politisk tomrom

Åpningen skjedde i en fullsatt kirke (det var rart å være ute av Festiviteten for første gang), med to lette Puccini-stykker og en ny operasjef Line Lønning Andresen som var kledelig beskjeden i sin inntreden under varm velkomst, og en rekke gjester som bruker opera til å koble seg opp mot næringsliv og offentlig sektor.

Halvparten av 600 billetter under premieren er ute hos næringslivet, og så glimret hele Mørebenken på Stortinget med sitt fravær. Var det kveldens lille drama?

Det har ikke skjedd tidligere at politikerne, alle ni, har droppet distriktsoperaens program. Er det den betente sykehussaken i regionen som får gamle venner til å holde seg unna fylkets største begivenhet på kultursiden?

Burde vært her

- Jeg vil ikke spekulere i hvorfor inviterte gjester ikke kommer. Stortingsrepresentanter burde vel strengt tatt vært på regionens største kulturelle begivenhet. Men jeg har jo respekt for om de har viktigere ting å gjøre. Onsdag er heller ingen god premieredag. Vi har mange selebre gjester fra annet hold. Næringslivet svikter ikke, sier ordfører Per Kristian Øyen (A).

- Nei, det er ingen demonstrasjon. Vi har det travelt på andre områder. Det har vært landsstyremøte i Arbeiderpartiet, og det prioriteres. For en politiker er det mange invitasjoner. Det er tosifret antall invitasjoner på mail hver eneste dag, sier stortingsrepresentant Else-May Botten (A), leder av Mørebenken på Stortinget.

Hun hadde mor og far på plass under åpningen. Valsøyfjordingene sviktet ikke.

Næring dominerer

Byen Kristiansund bruker operafesten til strategiske invitasjoner i næringslivet. Slik har det vært i alle år. Operaens hovedsponsor Shell samler også politikerne til et lukket seminar om petroleumssaker. De har også kapret operamiddagen. Det ble festet i en industrihall på Vestbase i natt.

Vertskommunen var i fraværet av Mørebenkens folkevalgte fornøyd med at Avinor kom til operafest, og at det ble holdt møter om utbyggingsplanene på Kvernberget lufthavn. Kulturelle arenaer brukes aktivt til slikt i Møre og Romsdal. Det uvanlige denne gang er at stortingspolitikerne ikke møter opp. Men fylkesmannen var på plass. Lodve Solholm er da gammel traver på Mørebenken.

Og så var det biskopen og Luther, og 600 på benkeradene som satt i et rom med mektige veggdekorasjoner med kjente motiver fra både Firenze, Tahiti og Grip. Menneskets sjel er beroliget, og det ble kirkens store dag, i fravær av noen folkevalgte.

Dette fikk de se under premieren: Trond Gudevold, Jan Erik Fillan, Rita Heigre, Turid Røen Kroknes, Sverre Johan Aal, Ingrid Dominique og er Andreas Tønder.
Biskop Ingeborg Synnøve Midttømme kom til en fullsatt operakirke. Sogneprest Torbjørn Brøske og kirketjener Per Gunnar Witzøe Neergaard var vertskap i år. Foto: PAULO PAGANI