Natt til onsdag 12. desember har «Hobbiten: En uventet reise» premiere i Trondheim. Filmen settes opp i åtte kinosaler, og på forhånd er over 5000 billetter solgt.

Filmen er basert på J. R. R. Tolkiens barnebok «Hobbiten, eller Fram og tilbake igjen» fra 1937, og er den første filmen i en ny trilogi fra Tolkiens eventyrverden.

- Jeg forventer at den er awesome. «Hobbiten» ble lest til meg da jeg var fem år gammel, og jeg elsket den, sier Ragnar Sallaup (19).

Han har lest alt Tolkien har skrevet, og er i kveld utkledt som Gollum.

- Tror Jackson har gjort det igjen

Historien i «Hobbiten: En uventet reise» finner sted flere år før handlingen i «Ringenes herre». Her møter vi Frodos onkel, Bilbo Lommelun, som blir med trollmannen Gandalv ut på eventyr sammen med 13 dverger. På denne reisen kommer han over en magisk ring, som spiller en viktig rolle i «Ringenes herre».

- Jeg har skyhøye forventinger, og håper at «Hobbiten» er like bra som «Ringenes herre»-filmene. Jeg har stor tro på at Peter Jackson har fått det til igjen, sier Mikael Leksen (18), som sov ei natt i kø for å skaffe seg premiere-billetter.

Leksen er litt bekymret for det tekniske. «Hobbiten» er den første filmen som vises med 48 bilder i sekundet ved Trondheim kino.

- Noen har sagt at bildene blir for klare, sier Leksen.

- Har ventet i ni år

Kristin Michalsen (26) har kledd seg ut som dvergen Bofur, og sov også en natt i kø for å skaffe seg billetter.

- Jeg har ventet på «Hobbiten» i ni år, helt siden «Atter en konge» hadde premiere i 2003, sier Michalsen.

Kinosjef Egil Akselsen er veldig glad for at folk kler seg ut på premieren.

- Det er kjempemorsomt, jeg så til og med Gollum her i stad, sier Akselsen.

I salen opptrådte Trondhjems Studentersangforening, og det ble utdelt premier.

- Det er den mest ihuga fansen som er her nå, og vi gjør dette for at de skal føle seg velkomne, sier Akselsen.

Blandet kritikk

«Hobbiten: En uventet reise» hadde verdenspremiere i New Zealand 28. november, og i størsteparten av Europa har den premiere mellom 12. og 14. desember.

The Independent skriver at filmen har gode actionscener, og anmelderen i The Guardian mener at Martin Freeman er perfekt som Bilbo. The Hollywood Reporter skriver at det tar lang tid før handlingen kommer i gang, og anmelderen i Daily Mail skriver at «hvis du ventet på et mesterverk, må du senke forventningene dine».

Adresseavisens anmelder Terje Eidsvåg ga filmen terningkast 4, og skreiv at en «effektsterk oppblåsing av en historie for liten til filmen gjør svakhetene tydeligere i storfilm som imponerer mer i detaljer enn helhet».

Nova 1 var stappfull da «Hobbiten: En uventet reise» hadde premiere. Foto: Simen Meisdal
Mikael Leksen sov ei natt i kø for å skaffe seg kinobillett. Da han ankom premieren var han utkledd som hovedperson Bilbo. Foto: Simen Meisdal
- «Hobbiten» ble lest til meg da jeg var fem år gammel, og jeg elsket den, sier Ragnar Sallaup, som forestiller Gollum. Foto: Simen Meisdal
- Det er den mest ihuga fansen som er her nå, sa kinosjef Egil Akselsen før premieren. Foto: Simen Meisdal
Joachim Alseth hadde tatt på seg Gandalv-kostyme for anledningen. Foto: Simen Meisdal