Etter at han har hatt suksess med fire kriminalromaner, alle med handling fra Trondheim, er Jørgen Brekke tilbake med sin femte bok over nyttår.

- Tittelen blir «Paradisplaneten», og etterforsker Odd Singsaker er tilbake. Den er ferdig skrevet, men vi venter med utgivelsen til januar eller februar, forteller Brekke.

Han har hatt stor suksess med flere kriminalromaner og tjente nærmere en million kroner på forfatterskapet sitt i fjor.

Odd Singsaker var politihelten i flere av hans tidligere bøker, men ble sykmeldt på slutten av «Menneskets natur», som kom i 2013. I den kommende boka er han fortsatt sykmeldt, men han blir dratt inn i begivenhetene likevel.

Brannmenn finner hodet

Dramatikken i «Paradisplaneten» starter når brannmenn blir heist opp for å sette russelua på hodet til Olav Tryggvason under russefeiringen. Ved Tryggvasons føtter øverst på den 14 og en halv meter høye søylen finner de et menneskehode.

- Hodet tilhører en mann fra Strindheim som er blitt halshugget. Etterforskningen av drapet bringer politiet til boka «Melankoliens anatomi» av Robert Burton. Odd Singsaker er i besittelse av et sjeldent eksemplar av akkurat den boka. Slik blir han sentral i etterforskningen, forteller Brekke.

Hans forrige roman, der Odd Singsaker ikke var med, fikk terningkast fem av Adresseavisens anmelder.

På to tidsplan

Burtons bok kom ut i 1621 og inneholder en rekke essays som blant annet dreier seg om at geniale, tenksomme menn ofte er melankolikere.

Brekke forteller at ei bok av den britiske filosofen Francis Bacon, en av Burtons samtidige, også er sentral i den nye romanen. Han regnes som en av gudfedrene for vitenskapen som utviklet seg i renessansen og skrev den utopiske romanen «Det nye Atlantis». Den ble inspirasjonskilden for et brorskap som ifølge Brekkes kommende krimroman fortsatt eksisterer.

Det finnes forbindelseslinjer mellom det avhuggede hodet og dette brorskapet. Som så ofte hos Brekke foregår handlingen både i vår egen tid og i tidligere århundrer.

LES OGSÅ: Ble nominert til Rivertonprisen

Klimaperspektiv

- Dette brorskapet vil så langt det er mulig, utnytte naturen til menneskehetens beste. Dermed oppstår spørsmålet om hvor langt vitenskapen kan og bør gå. I bakgrunnen for det hele finnes det dermed et klima- og miljøperspektiv, sier Jørgen Brekke.

Odd Singsaker var fraværende i Brekkes forrige roman, «Doktor Fredrikis kabinett». Samtidig med at Singsaker nå gjør comeback, skifter Brekke forlag. Han har holdt seg til Gyldendal helt siden han debuterte i 2011. Den nye romanen kommer på Juritzen Forlag.

- Forlagsskiftet er slett ikke dramatisk, men jeg ville gjerne gi meg selv en ny utfordring og starte på nytt, sier forfatteren.

Sterke scener: En halshugget mann drar i gang dramatikken når Jørgen Brekkes nye krim blir utgitt over nyttår. Foto: MARIANN DYBDAHL, Adresseavisen