– Noen tror det er en rockehyllest, men det er en populærmusikalsk hyllest, og det ser man spesielt godt i år, forteller Haddy N'jie i loungen på Clarion Hotel & Congress der Rockheim Hall of Fame arrangeres torsdag kveld.

Programlederen er fokusert, men avslappet foran det tv-sendte showet. Haddy N'jie holder på med de siste endringene i manus når Adresseavisen får møte henne onsdag ettermiddag.

– Jeg er spent og konsentrert, men gleder meg veldig. Jeg tror det kommer til å bli en hyggelig reise. I dag er det sjelden artister ikke har regi, vanligvis sitter det en pressekontakt i naborommet. Derfor er det en enorm tillitserklæring at vi får gjøre det vi vil, det tror jeg har med autoriteten til Rockheim å gjøre. Man kan lese seg opp, men det er bare de som har levd livene, forteller Haddy N'jie.

Les også (PLUSS): I «svigerbyen» for å lede Hall of Fame

Folkekjære artister

Mari Boine, Ole Paus og Inger Lise Rypdal har mange overraskelser i vente. I likhet med publikum aner de ikke hvem som kommer for å tolke en låt av dem eller hvilken samtalepartner de får ved sin side i sofaen på scenen.

Les kommentaren (PLUSS): Fire rebeller feires i Rockheim Hall of Fame

Bare hyllesten av Jan Garbarek er offisiell i forkant av showet. Arve Tellefsen stiller på vegne av Garbarek, som selv ikke føler seg bekvem i media. Marilyn Mazur, Marte Eberson, Ellen Andrea Wang og Hanna Paulsberg utgjør det spesialkomponerte bandet The Garbarek Tribute Band, som skal tolke «The Creek».

Det er femte gang Rockheim Hall of Fame arrangeres, og så langt er 16 artister og grupper blitt innlemmet i den celebre klubben. Fire nye kjente og kjære artister står for tur, og Haddy N'jie har vært hjemme hos samtlige som en del av forberedelsene. Blant annet for å sjekke hva som passer best å prate om.

– De er veldig forskjellige, men enormt sterke navn jeg tror alle nordmenn har et forhold til. Det er en drøm når man lager tv, at alle kjenner til dem. Jeg tror det skal godt gjøres å finne noen som ikke har et forhold til dem, sier hun.

Utvidet show

I arbeidet med Rockheim Hall of Fame har overraskelsene kommet i fleng, også for programlederen. Blant annet kjente hun ikke til Inger Lise Rypdals omfattende skuespillerkarriere, blant annet i Sverige. Eller hvor modig Mari Boine var som skapte noe helt nytt, og hvor stor hun er internasjonal. N'jie tror ingen andre enn nasjonalskalden Ole Paus kunne skrevet så godt om Anders Behring Breivik som i «Kom hjem».

– Jeg ble overraska over hvor mye Jan Garbarek har betydd for Arve Tellefsen, at de har hatt en stor musikalsk innvirkning på hverandre. Vi har blant annet funnet et intervju i NRK-arkivet der Arve intervjuer Jan, forklarer hun.

Årets show er det fjerde som blir sendt på tv, for første gang på NRK. Showet er utvidet fra 45 til 70 minutter, og antall sitteplasser har økt fra 400 til 600. Det blir derfor mer tid til hver enkelt artist.

– Jeg håper å få til en hyggelig samtale som flyter bra, sier Haddy N'jie.