Adresseavisen skrev denne uken at kun tre av femten olsokprofiler på Stiklestad har vært kvinner.

Også talerstolen under årets program er dominert av menn.

Dronning og PST-sjef

Tidligere trondheimsordfører Anne Kathrine Slungård trenger ikke lang betenkningstid for å spa opp en hel rekke med aktuelle navn til å fronte neste års olsokdager:

«Kombinasjonen av posisjon og likevel kvinne: dronning Sonja. Hun hadde vært spennende å høre reflektere om både kunst, religion, natur og bærekraft. Alexandra Bech Gjørv trenger vel ikke noen intro, og de bør i alle fall sikre seg henne nå som hun er blitt Sintef-sjef! Preses Helga Byfuglien om fremtidens liberale folkekirke. Og ellers, hva med NHO-sjefen, LO-sjefen, Virke-sjefen, statsministeren, Innovasjon Norge-sjefen og PST-sjefen - alle sterke kvinnestemmer og premissleverandører i samfunnsdebatten. Lurer på hvor de finner alle disse gutta hen», skriver Slungård i en sms til Adresseavisen.

Slungård har for tiden foreldrepermisjon fra stillingen som administrerende direktør i Ungt Entreprenørskap Norge.

Seierstad og Tajik

Også Eli Arnstad, som er direktør i Sparebank 1 SMN, mener Stiklestad har «et potensial» på kvinnefronten.

– Har du noen umiddelbart tips til kvinnelige olsokprofiler?

– Med tanke på de mange gode diskusjoner som Stiklestad er arena for, ser jeg ikke bort fra at en som Åsne Seierstad kunne hatt interessante perspektiv.

NHOs regiondirektør Merethe Storødegård foreslår også et kvinne på stående fot:

– Det er avhengig av temaet man velger for olsokdagene, men jeg synes Hadja Tajik kunne vært en spennende person, sier hun.

Eventyrer

Men Slungård er ikke ferdig. Etter noen minutter tikker det inn enda flere navn på mobilen:

«Cecilie Skog, første norske kvinne som nådde de tre store: Nordpolen, Sydpolen og Mount Everest. For ikke å snakke om Kjersti Kleven i Kleven Group! Representerer urnorsk shippingindustri som evner fantastisk omstilling, og er i tillegg leder i Norsk Industri. Begge er fra Midt-Norge, også (…). Nå har jeg vann på mølla...», skriver Slungård.

Vil bedre balansen

Direktør Turid Hofstad ved Stiklestad nasjonale senter har uttalt at de vil jobbe for å bedre kjønnsbalansen, og at de har flere kvinnelige navn på blokka.

– Jeg skjønner at spørsmålet kommer. Det har vært langt færre kvinnelige olsokprofiler, det er vi oppmerksom på. Vi har en ambisjon om å jevne ut dette fremover, sa Hofstad onsdag.

I år er kronprinsen årets olsokprofil. Slungård skulle også gjerne sett dronningen som det, og hørt hennes refleksjoner rundt kunst, religion, natur eller bærekraft. Foto: NTB Scanpix
Alexandra Bech Gjørv er påtroppende Sintef-sjef. Foto: NTB Scanpix
Cecilie Skog er første norske kvinne som har nådd Sydpolen, Nordpolen og besteget Mount Everest. Foto: NTB Scanpix