Oppsetningen tar for seg den store industriutviklingen på Løkken Verk på begynnelsen av 1900-tallet, så kulissene og scenen er nøye valgt ut. Løkken Verk ligger i Meldal, og fra 1600-tallet og helt frem til 1987, var lokalsamfunnet bygget opp rundt gruvedrift.

– «Den gylne regel» handler om livene til arbeiderne i gruva og vaskeriet, men viser også et samfunn preget av klasseskiller. I vaskeriet skilte man malmen fra stein. Det var som regel kvinner som hadde den jobben, ofte enker etter menn som hadde dødd i gruvearbeidet, forteller Harald Garberg, skuespiller og leder for Bergmannsteateret.

Stor produksjon

Adresseavisen møter han og flere av de andre skuespillerne foran vaskeriet på Løkken. Plassen fungerer som teaterscene, og den er enkelt innredet. Bergmannsteateret er en frivillig teatergruppe, som består av folk i alle aldre. Flere av de unge skuespillerne forteller at de syns det er artig å lære om sin egen lokalhistorie gjennom forestillingen.

– Det blir nesten som en kunnskapstime. Man lærer utrolig mye underveis, sier Gustav Stokkli, som spiller Eilert Kristoffersen, en radikal og kommunistisk gruvearbeider.

Åse Syrstad har vært med i Bergmannsteateret siden det startet opp i 1998, og har hovedansvar for kostymene til de 50 skuespillerne som står på scenen. I tillegg spiller hun rollene som sykepleier og jordmor.

– Vi er flere som har mer enn én rolle. Det er mye å ta hensyn til i en så stor produksjon med frivillige. Vi prøver å tilpasse så vi får med oss alle, også de unge som har reist ut for å gå på skole, og kommer tilbake for å være med i oppsetningen. Folk planlegger jo ferien sin etter når vi har øvingsperiode, forteller hun.

Svensk manusforfatter

«Den gylne regel» er planlagt som første del i en serie av historiske spel om Løkkensamfunnet i Meldal. Tanken er å vise samfunnets historie med gruvedrift, frem til gruven ble lagt ned i 1987. Hva som blir tidsepoken for neste oppsetning vet skuespillerne imidlertid lite om.

– Vi har en fantastisk grundig og flink manusforfatter, Ulrik Svalsten. Han er bosatt i Stockholm, men vet vel mer om Løkkens historie enn noen av oss andre her. Men han har ikke avslørt noe om neste oppsetning, sier Harald Garberg, som tror at den vil spilles om to år.

«Den gylne regel» hadde urpremiere 8. august, og Garberg forteller at de har fått god respons fra publikum. Forestillingen spilles frem til søndag 17. august, så det er fortsatt mulighet til å få med seg historien om Løkken Verk i årene 1913 til 1919.

Autentiske kulisser: Arbeiderne levde under enkle kår på Løkken Verk. Harald Garberg (til venstre) spiller Torvald Bakken, faren til Hanna, spilt av Ida Opøien (til høyre). Her med Tor Håkon Syrstad som Arne Kjeldberg, gruvearbeider og kjæresten til Hanna. Foto: Mari Vold
Far og sønn: John Drugli (foran) spiller Alfred Kristoffersen, en skoleflink gutt som ikke vil jobbe i gruvene. Han møter lite forståelse hos sin far, Eilert Kristoffersen, spilt av Gustav Stokkli. Foto: mari vold