- Vladimir Vysotskij var en politisk kunstner, like stor bak det tidligere Jernteppet, som Bob Dylan var i Vesten, forteller en av Panter tantene, Berit Rusten.

Vysotskij døde i 1980, men han var da kjent over hele Sovjetunionen som skuespiller i teater og film, som komponist, musiker og poet. Nå setter Panter Tanter opp Kabareten «Tilhører du oss, Vysotskij?».

Over 1000 sanger

Russeren skrev over 1000 sanger og det er disse som virkelig fikk folket til å trykke ham til sitt bryst. De fleste sangene ble forbudt da de av myndighetene ble regnet som kritiske mot de styrende.

- Vi vil jo at publikum skal få vite litt om ham når de kommer til kabareten. Noen av oss har jo visst om ham en stund allerede. Det er jo ikke sånn at Panter Tanter er de første til å ta ham frem i vesten, men nå begynner det å bli mange år siden han er blitt brukt. Vi i Panter Tanter han må hentes frem igjen, forteller Rusten.

Filmfestival i Polen

I Trondheim er Panter Tanter et velkjent scenekunstensemble. Medlemmene består av Kari Hustad, Sissel Horghagen og Berit Rusten og de tre medlemmene har jobbet sammen i ulike prosjekter siden 1979.

Det var når de tre var på en filmfestival, dedikert til Vladimir Vysotskij, i Polen at ideen om en Kabaret kom til.

-Det viste seg at han i resten av verden var like viktig i dag. Vi møtte folk fra Irak som brukte hans tekster i sin kamp for frihet. Vladimir Vysotskijs tekster er fortsatt like viktig internasjonalt og da er han kanskje det i Norge også, sier Rusten.

-Ja, du kan få svare på spørsmålet dere selv stiller. Tilhører han oss?

- Det er jo det som er litt av dialogen i Kabareten også. Vi i Panter Tanter mener jo at svaret er ja. Men dette må publikum også selv ta stilling til, forklarer Rusten.

Hele forestillingen spinner rundt 11 utplukkede sanger.

- På samme måte som tekstene har forskjellige tolkninger har kabareten også det, sier Rusten.

Tilbake på Scenen

Den frie scenekunstgruppen har spilt på en rekke scener og festivaler, og de er kjent for å ta i bruk andre rom enn tradisjonelle teaterscener i sine produksjoner.

- Det som er litt rart er at vi faktisk ikke har spilt på Avantgarden siden 1997 da jeg var teatersjef der, og nå må vi liksom forholde oss til black box igjen, sier Rusten.

- Det var faktisk litt deilig på en måte.  Å få komme tilbake til en sånn kompetanse på lyd og lys og scene. Det er noe helt annet nå enn det var da jeg var sjef der, forteller hun, selv om hun presiserer at de nok fortsatt kommer til  ta sine produksjoner ut i utradisjonelle rom for å gi en annerledes opplevelse.

- Er det med noen tigergutter (innleide musikere som også er mannfolk) i kabareten?

Cd plate

- Både tigeronklene Per O. Hernes og Geir Myklebust og de russiske tigerpikene Michi Murakami og Katja Eines på fiolin. Når vi nevner for russere at vi lager cabaret med Vladimir Vysotskij sanger, så blir de helt sånn: Aah.. we love Vladimir Vysotskij. He is in our hearts, hermer Brustad.

- Forresten blir det også salg av cd-platen «Vysotskij-RIOT»Som som er en del av kabaretkonseptet. Den er innspilt live  i Geir Myklebusts Studio og utgitt av Panter Tanter Produksjoner, sier Berit Rusten før hun beklager at hun må løpe til scenen for å fortsette forberedelsene til urpremieren.

Urpremiere Teaterhuset Avant Garden fredag 7. desember kl. 19 Spilles også lørdag 8. desember kl. 14 og kl. 19.

Kabareten presenterer den russiske sangeren Vladimir Vysotskij – en politisk kunstner som var like stor bak det tidligere Jernteppet som Bob Dylan var i Vesten. Panter Tanter spør: kan Vysotskijs sanger spille en rolle i dagens Europa med politiske og økonomiske kriser? Foto: Plakat.