Fredskorpset er underlagt Utenriksdepartementet, og startet opp i 1963. I de 50 årene som er gått har organisasjonen arbeidet med utveksling mellom Norge og land i Afrika, Asia og Latin-Amerika.

Liz Palm er kommunikasjonsrådgiver i Fredskorpset, og hun forteller at det er en helt unik måte å drive utviklingsarbeid på.

– Vi har gjensidig utveksling mellom Norge og cirka 50 land i den tredje verden, og dette fører til at begge parter lærer av hverandre, sier hun.

Om lag 400 organisasjoner og virksomheter deltar gjennom Fredskorpset i utvekslingen av unge mennesker mellom 18 og 35 år.

– Vi har mange ulike prosjekter, rettet mot flere yrker. I tillegg har vi et sammarbeid med solidaritetsorganisasjonen Latin-Amerikagruppene i Norge (LAG), sier Palm.

Vekke nysgjerrighet

Fotoutstillingen som i disse dager er å se i Dokkparken, presenterer bilder og tekster av og med fredskorpsarbeidere.

Omtrent halvparten av bildene er tatt av fredskorpsere selv, og er hentet fra Fredskorpsets egen fotokonkurranse.

– Fotoutstilling er en fin måte å nå ut til folk på, sier Palm.

– Vi ønsker å vise hva vi arbeider med, og vekke nysgjerrighet for de ulike prosjektene våre. Kanskje til og med rekruttere noen nye fredskorpsere, fortsetter hun.

Lærerik opplevelse

To av bildene er tatt av fredskorpser bosatt i Trondheim. Anne-Grethe Nyhaug er musikkinstruktør og var på utveksling i Namibia, mens Maria Gossé er fotograf og var på utveksling i Brasil.

Gossé forteller om en svært lærerik opplevelse, og spennende møter med nye mennesker.

Hun var på utveksling gjennom Fredskorpsets samarbeidsorganisasjon, LAG. Gjennom sitt opphold i en liten landsby i Sør-Brasil, fikk hun innsikt i arbeidet til De jordløses bevegelse (MST).

Hun forteller at bildet hun stiller ut, er av hennes brasilianske vertsmor Yraci Samchete.

– Det er tatt på en maisåker under innhøstingen, forteller Gossé.

Suksesshistorie

Gossé sier at oppholdet ga henne ny innsikt i både den politiske situasjonen, og i hverdagen til menneskene som lever med den.

– Jeg reiste fra Norge i 2007 sammen med ni andre, forteller hun.

– I seks måneder bodde vi i en av de første bosetningene til MST. Vi fikk møte både småbønder og aktivister, og deltok både i hverdagsaktiviteter i bosetningen og på politiske møter, fortsetter hun.

– MST er en organisasjon som okkuperer jord som ligger brakk, for så å arbeide for omfordeling. Den bosetningen jeg bodde i, hadde lyktes med å få gjennomslag for nettopp dette, sier Gossé.

– Det jeg fikk innblikk i var sånn sett en suksesshistorie. Det viser at det nytter, legger hun til.

Utstillingen i Dokkparken står til 1. september.

Maria Gossé vant fotokonkurransens første runde med dette bildet fra en maisåker i Sør-Brasil. Foto: Maria Gossé