Vi møter Trondheims trubadurhåp, Anders Jektvik på kafeen Antikvariatet. Han har spilt der kvelden før, som gitarist for engelskmannen Mark Gregory, og er her for å rigge ned utstyr.

- I går kveld var jeg her bare for å pynte litt med gitarspill, sier Jektvik.

Mark Gregory driver også og pakker ned utstyr fra gårsdagens konsert. Han forteller at musikere alltid gjør ham forbannet.

- Men ikke Anders, så det sier en hel del om ham, gliser Gregory.

Stående applaus

Det norske folk har så vidt begynt å bli kjent med Jektvik, som sangspiller i programmet Norske talenter, etter at Alex Rosen, Mia Gundersen og Adil ga ham stående applaus for sine egne viser. Om du har vært mye på pub, er det fullt mulig du kjenner godt til ham allerede. Anders Jektvik har spilt seg fra pub til pub i hele Trøndelag helt siden han begynte å opptre med sin far i 17 års alderen.

- På livesendingene ønsker jeg å gjøre noe mer grandiost og jeg kommer til å synge mer. Det er lurt å gi litt mer av seg selv hver gang, og jeg har mer å gå på, sier Jektvik.

- Også skal jeg ikke være så nervøs denne gangen. Det verste er at man ikke har kontroll på utstyr og lyd selv. Jeg er vant til å komme inn som en rørlegger eller en håndverker; gjøre min ting og dra. På Tv er det et stort maskineri som gjør ting for deg, og jeg klarer ikke å stole på at alt kommer til å fungere som det skal.

Fra pub til pub

- For en trubadur kan det bli mange lange kvelder og jeg har sett og vært med på mye rart. Jeg har fått post-it lapper opp på scenen med: «Du sug. Spæll Johnny Cash». Det har regnet piss fra taket over monitoren, gitarene og faren min. Det er hardt å skulle være i feststemning hver kveld uten å gløde av sarkasme og ironi, forteller visesangeren om livet som det musikalske innslag ved by og bygds mange vannhull.

Nå har Anders Jektvik tatt en snarvei fra å spille opp til dans på kroa til en arena der han får spilt egenkomponerte låter for et stort publikum.

Konkurranseudyr

- Norske talenter blir som en stor verdensplakat, men det beste med hele greia er at det presser meg til å produsere nytt, og til å ta egen musikk på alvor, sier Jektvik.

- Jeg har fått mye ut av opplevelsen med å melde meg på Norske talenter allerede, og er fornøyd med det. Men jeg må innrømme at jeg har undersøkt litt hvem det er jeg må konkurrere ut nå. Det overrasker meg at et tv-program har vekket til live et slikt utyske av et konkurranseudyr.