50 utstillinger åpner ved at deltakere og publikum toger mellom galleriene i byen. Det er blitt en morsom tradisjon. I ettermiddag leder Morten Krogvold og Anne Lise Flavik dette tradisjonsrike opptoget. I kveld er det offisiell åpning på Innlandet.

Sammenligner med Arles

_Vi har aldri lagt listen høyere enn i år. Kvalitet er hele veien det viktigste for fotofestivalen. Der senker vi aldri kravene, og vi er kommet langt med alle våre utstillinger. Kun fotofestivalen i Arles har noe mer med 67 utstillinger, og det er utstillingene som er festivalens hjerte, sier daglig leder Anne Lise Flavik.

Et stort apparat av frivillige har stått på for å få all kunsten på plass. Nå kan publikum bare komme. Kristiansund har godt vær, nordøstlig bris, godt gammeldags vær for klippfisktørking. Forskjellen er at nå er det fotokunsten som er spredt over øyene.

Tror på 80 000 besøkende

Flavik tror på at alle rekorder slås i år. Hun tror på 80 000 besøkende, en økning fra 67 000 i fjor. Det er fordi festivalen får enda større nasjonal oppmerksomhet. Hun forklarer sin optimisme med at fotografforbundet, Ålesund kunstfagskole og landets institusjonsfotografer har valgt Kristiansund som utfluktssted.

I tillegg er lokalt publikum ivrige til å møte opp på arrangementene, og det er tettpakket program med noen av de faste postene:

* Starte dagen med film

* Utstillinger

* Ansikt til ansikt med Morten Krogvold

* Workshops

* Foredrag

Inne på statsbudsjettet

I år er Nordic Light inne på statsbudsjettet med støttemidler. Det er et stort gjennombrudd. Sponsorene har stilt opp i årevis, og nå er det statens tur til å gi en håndsrekning. Organisasjonen har råd til flere stillinger. Daglig leder Anne Lise Falvik har med Mariette Glas-Albers, Elisabeth B. Bjerkestrand og Silje Lyngvær på laget. I det hele tatt er det mange kvinner som står på for festivalen. Blant 200 frivillige dominerer de i bildet.

Årets provokasjon

Det er aldri en festival uten en liten kunstnerisk provokasjon, for at ingen av oss skal stivne hen i likegyldighet. Fotografen Chin Chin Wu portretterer kvinnens underliv.

Selve festivalen avsluttes natt til søndag 8. mai. Utstillingene står til 15. mai.

Mye stoff om fotofesten finnes på nettstedet www.nle.no.

Nordic Light er på statsbudsjettet i 2011. Et gjennombrudd for Mariette Glas-Albers, Anne Lise Flavik og Elisabeth B. Bjerkestrand i organisasjonen. Foto: PAULO PAGANI
Utstillingstoget går i ettermiddag i Kristiansunds gater. Foto: WIGDIS WOLLAN