Håkon Bleken legger konflikten han det siste året har hatt med Pontus Kyander til side, når han nå støtter direktøren ved kunstmuseet i saken som omtales som «Widvey-gate».

Kulturminister Thorhild Widvey har fått massiv kritikk nasjonalt etter at hun tirsdag ringte styreleder Rasmus Brodtkorb i Museene i Sør-Trøndelag (Mist) med krav om å få vite om Kyanders tekst i museets vårprogram reflekterte Mists offisielle holdning. I programmet skriver Kyander at Widveys regjeringspartner Frp, er et «farlig nasjonalistisk parti som etser vekk vår sjel».

- Støtter selvsagt Kyander

Kunstnestor Bleken er klar hvor hans lojalitet ligger i dette spørsmålet.

- Her støtter jeg selvsagt Kyander. Det er hans rett å uttale seg og si sin mening, sier Bleken som lenge har ligget i strid med Kyander om driften av kunstmuseet, spesielt disponeringen av Bleken og Sitters gave på Gråmølna.

Bleken gå sin støtte til den avtroppende direktøren, mens han torsdag åpnet en stor utstilling i Galleri Brandstrup i Oslo. Utstillingen fikk fredag god kritikk i VG som gir kunstneren terningkast fem.

- Dette er helt vilt

På åpningsdagen i hovedstaden var hjembyens avis, Aftenposten, Klassekampen og Dagsavisen full av stoff den om kontroversielle museumsdirektøren og departementets håndtering av saken. Bleken er sjokkert over måten regjeringen har håndtert saken.

- Her er jeg helt enig med det Håkon Gullvåg sa i torsdagens avis, sier Bleken.

Gullvåg var onsdag forferdet over statsrådens opptreden i saken og sa at:

- Dette er helt vilt. Direktøren i Trondheim Kunstmuseum leder en ytringsinstitusjon hvor hans viktigste oppgave er å tenke nytt. Han må kunne uttale seg om samfunnsforhold han mener er relevante. Tilskuddspartneren skal ikke diktere hva han skal stille ut eller hva han skal skrive.