NRK melder at barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling (BUP) ved Sykehuset Levanger sendte bekymringsmeldingen i sommer, etter at de hadde hatt kontakt med unge jenter som har deltatt i teatervirksomheten til gruppa UDCM.

Prosessen som fulgte, endte med at gruppa la ned teateraktiviteten. De har også slettet innholdet på sin hjemmeside på nettet, fjernet Facebook-siden sin og slettet opptak fra Youtube.

Avdelingsoverlege Jan Egil Wold sier til NRK at BUP tok imot jenter som hadde vært med i en teater- og danseproduksjon i regi av UDCM. Det var ikke denne aktiviteten som var årsaken til at de fikk kontakt med psykiatrien, men foreldrene deres fortalte at jentene hadde vært med på et så omfattende prosjekt at det vanlige familielivet ikke lenger eksisterte. Teateraktiviteten kunne legge beslag på hele helger og kunne strekke seg mot 40 timer i uka.

LES OGSÅ: Behovet for kulturaktiviteter for unge er så stort at det er plassmangel i kulturskolen.

Fysisk og psykisk intenst

UDCM hadde på forhånd opplyst at prosjektet hadde høy intensitet, både fysisk og psykisk. Barna og foreldrene måtte også bekrefte på forhånd at barna var psykisk sterke nok til å delta.

Forestillingen barna arbeidet med, hadde tittelen «Sticks & Stones». På plakaten sto det at forestillingen handlet om psykisk og fysisk vold i hjemmet, og at aldersgrensen var 13 år. Jentene som spilte var mellom ti og 16 år.

Oppsetningen ble blant annet vist på Levanger og på Kulturhuset Isak i Trondheim i 2015.

LES OGSÅ: Hver tredje elev på Kolstad skole går på kulturskolen.

Stort engasjement

Etter at hun mottok bekymringsmeldingen, ba fylkeslege Marid Dypdal Kverkild om at UDCM evaluerte sin egen teatervirksomhet. Teatergruppa sendte en redegjørelse til fylkeslegen og bestemte seg deretter for å legge ned teatervirksomheten.

I en e-post til NRK skriver UDCM at selv om fylkeslegen etter redegjørelsen mener de kan fortsette virksomheten, så er de kommet fram til at situasjonen er blitt for belastende.

«Det ligger et stort engasjement og mye frivillighet og idealistisk innsats bak UDCM. Det er derfor med tungt hjerte vi nå kommer til å legge ned teatervirksomheten,» skriver de i e-posten.

Positivt, mener deltakerne

Teatergruppa mener likevel det har kommet noe godt ut av saken, siden en undersøkelse de gjennomførte tidligere i år, viser at deltakerne mener teateraktiviteten har vært positiv både for dem og for foreldrene.

Avdelingsoverlege Wold sier til NRK at BUP ikke trodde teateraktiviteten var årsaken til alle problemene, men at deltakelsen hadde stor påvirkningskraft på jentene. Han sier også at han ikke ville latt sine egne barn delta i et slikt prosjekt.

- Spørsmålet er hva slags tema du kan bruke på unge jenter på ti, tolv og 14 år, sier Wold til NRK.

UDCM har i flere år tatt opp aktuelle temaer i forestillingene sine. I 2014 viste de «Kjære dagbok: Anoreksi», en oppsetning om spiseforstyrrelser.

Sendte melding: Avdelingsoverlege Jan Egil Wold på barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling ved Sykehuset Levanger sendte bekymringsmelding til fylkeslegen om teatervirksomheten i UDCM. Foto: LEIF ARNE HOLME, Adresseavisen