Hoppy Blonde fra Austmann, Klostergården WIT og Endelig! fra Trondheim Mikrobryggeri er de tre som skal kjempe om publikums gunst i august.
Publikums poenggivning skal foregå som en sensorisk blindtest under Trøndersk bryggerifestival som igjen er en del av Trøndersk matfestival.
Tredje gang publikum kårer småskalaprodukter
Adresseavisen og Trøndersk matfestival samarbeider for tredje år på rad med Institutt for Matteknologi ved NTNU om en kåring av regionens beste små-skalaprodukter. I 2014 var det ost, i fjor var det øl av typen IPA. Øl er tema også i år, men nå er lyst øl i fokus.
Du kan kåre Trøndelags beste IPA
I alt var 13 øl påmeldt til konkurransen. Nominering av de tre finalistene skjedde under en blindtest på Institutt for Matteknologis spesialbygde anlegg på Tunga. Med i nominasjonsjuryen var Jørgen Lerfall og Anita Noreng Jacobsen fra Hist, ølkelner Petter Bangsund fra To rom og kjøkken, leder for matfestivalen Brit Melting, leder for Oi! trøndersk mat og drikke Aslaug Rustad og undertegnede fra Adresseavisen.
I hvert vårt avlukke
I hovedbolken av testen satt panelet i hvert sitt avlukke med 13 øl i nøytrale plastglass som skulle rangeres og kommenteres. Uttrykket «møtes over et glass øl» blir litt misvisende i forhold til hvordan testen fortoner seg den første halvtimen. Vi sitter på rekke og rad i hvert vårt avlukke. I hver vår hvitmalte bås drikker vi øl fra små plastglass med nummer. Vi lukter, gurgler, puster, harker og spytter ut - og noterer kommentarer og rangering på hvert vårt nettbrett.
Tidenes største juleøltest
Kreative beskrivelser
Etterpå møtes juryen og kontrollsmaker ølene i fellesskap - men det ble ikke noen endring i rekkefølgen fra testens første del, hos en jury som var på jakt etter øl som var lys på farge og gjerne sommerlig i karakter. Beskrivelsene var kreative; blant utsagnene i jurymedlemmenes notater var følgende:
urinprøve
god karakter
for mye malt
fruktig, friskt, sommerlig
tomtebrygg,
grumsete,
hint av løsemiddel.
tendens til gjærsmak
lukt av gran,
spekepølse,
en smak av honning,
mye blomst,
røyksmak,
lukt av våt hund,
godt øl, men ikke i riktig kategori.
Om jurymedlemmenes beskrivelser kan virke noe improviserte, er det ikke mange omtrentligheter i testens oppmann Lene Waldenstrøms vurderinger.
Tre skilte seg ut
- Ikke signifikante forskjeller, sier hun med etter å ha gått gjennom testens mange variabler i sitt dataprogram og andre analyseverktøy. - Men det er mer enn bra nok til å skille ut tre finalister, konkluderer universitetslektor Lene Waldenstrøm.
Trøndelag for Norges første pol for sterkøl
Av mye bra, og noe ganske dårlig, øl skilte disse tre seg ut. Juryen var internt uenige om mye, men ikke disse tre. Øl fra Austmann i Trondheim og Klostergården håndbryggeri kom også til finalen i fjor - da til slutt IPA fra Klostergården fikk flest stemmer i publikums blindtest. Trondheim mikrobryggeri levert ikke inn øl i fjor, men lykkes altså godt i år. Alle disse tre øltypene er å få kjøpt på butikk, og det er altså disse tre som publikum skal vurdere «blindt» under Ølfestivalen.
Matfestivalen blir rekordstor
Publikum tester blindt
HiST bygger opp et provisorisk anlegg inne i Ølfestivalens område for den sensoriske testen som vanligvis utføres av profesjonelle smaksdommere, men som nå hvem som helst over 18 år kan melde seg på under festivalen. Avstemmingen foregår på dagtid torsdag 4. august og fredag 5. august- og så blir vinneren utropt fredag kveld.